Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dinosauři pod vlivem drog, opice se opíjejí. Omamné látky svět ovlivňují už miliony let

I dinosauři si zřejmě uměli užívat
I dinosauři si zřejmě uměli užívat
Foto: MiZ, EuroZprávy.cz

Mysleli jste si, že látky, které mají schopnost ovlivňovat myšlení, jsou pouze výsadou lidí? Pak vás vyvedeme z omylu. Drogy znali i tvorové o miliony let starší než první lidé, a i dnešní zvířata vědí, jak si přivodit "radostnější" náladu.

Zní to až neuvěřitelně. Dinosauři se možná dopovali drogou zvanou LSD. Podle odborníků je to ale velmi pravděpodobné, němečtí paleontologové z toho podezírají plodnice paličkovice, která parazituje v květenství obilí.

Paličkovice je jedovatá vřeckovýtrusná houba, která tvoří podhoubí v semeníku lipnicovitých rostlin a mění ho v tmavý tvrdý útvar, tzv. námel. Námelové alkaloidy našly uplatnění především v lékařství.

Hojně se využívají v gynekologii, porodnictví a interním lékařství. Jsou také výchozí látkou pro výrobu LSD, které se využívá v psychiatrii nebo v konečné fázi léčby rakoviny.

Nyní vědci tvrdí, že touto rostlinou se živili už dinosauři. Pozorují, co dnes dělá námel s plazy a ptáky, a stejný účinek to podle nich muselo mít na vyhynulé vládce planety.

Zda se u nich otrava paličkovicí dostavila zatím neví, stejně tak netuší, kolik jí museli sníst, aby došlo k nějakému účinku, ani jak rozšířená tato houba byla. Vedoucí studie, doktor George Poinar, ale podle serveru Business Insider nevylučuje, že se některé druhy dinosaurů mohly v minulosti ocitnout pod vlivem drog.

Na rozdíl od jiných zvířat ale dinosauři zřejmě nevěděli, čím se živí. To však neplatí o opicích. Odborníci, kteří studují šimpanze v Guineji, v rámci sedmnáctiletého výzkumu zaznamenali, že tyto opice s pomocí listů pijí fermentované palmové šťávy. Některé dokonce tak, že jsou na nich patrné známky opilosti.

V guinejské oblasti Bossou místní lidé vyrábějí palmové víno. Šťávu k jeho výrobě stáčejí v korunách palem do plastových nádob, pro které si chodí ráno a večer. A šimpanzi, často ve skupinách, šplhají k nádobám a napájejí se přírodně zkvašenou šťávou. Sežvýkají několik listů, které pak použijí jako houbu a namáčejí ji do tekutiny.

Vědci měřili obsah alkoholu ve šťávě a nafilmovali šimpanze při pitkách. Zjistili, že zvířata popíjela tříprocentní alkohol a že některá zkonzumovala i 85 mililitrů, což odpovídá co do obsahu alkoholu zhruba jedné lahvi vína, tvrdí doktorka Kimberley Hockingsová z Oxford Brookesovy univerzity.

"Na šimpanzech byly patrné známky opilosti, například rychle usínali. V jednom případě byl jeden samec po požití šťávy zvlášť neklidný. Zatímco ostatní se na noc uložili do svých pelechů, on neklidně asi hodinu poletoval mezi stromy," řekla stanici BBC Hockingsová.

Témata:  zvířata alkohol drogy dinosauři

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:01

Počet mrtvých v Pásmu Gaz překročil 34 tisíc

Pracovníci úřadu civilní obrany v Pásmu Gazy od pátku vyzvedli těla 210 Palestinců z improvizovaného pohřebiště v areálu nemocnice Násir ve městě Chán Júnis na jihu oblasti, informuje agentura AP. Od začátku izraelské operace loni v říjnu v Pásmu Gazy zemřelo nejméně 34 151 Palestinců a dalších 77 084 bylo zraněno, sdělily dnes tamní úřady.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy