Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nerušený spánek: Je zdravější spát v pyžamu nebo bez něj?

Je lenost opravdu tak špatná?
Je lenost opravdu tak špatná?
Foto: Pixabay

Zhruba každý třetí člověk spí nahý. Častým důvodem je to, aby bylo tělo v chladu a nepotilo se. Může tento zvyk mít také vliv na vaši plodnost nebo zdraví?

Téměř 40 procent z nás spí v pyžamu, asi 20 procent dává přednost spodnímu prádlu a zbytek nenosí vůbec nic, ukázal průzkum, kterého se v Británii zúčastnilo 1200 osob. Vzhledem k tomu, že průměrná doba mezi praním pyžama asi dva týdny, možná byste si mysleli, že spát nahý, je zdravější. Koneckonců, vaše kůže potřebuje dýchat, ne?

Na toto téma prozatím nebylo provedeno větší množství výzkum. Na začátek je ale nutné říci, že kůže nedýchá. Myšlenka, že vzduch proudí kolem našeho nahého těla a my ho nějak nějakým způsobem nasákneme, není pravda. 

Pokud spíte nazí, je vaše tělo udržováno ve větším chladu - optimální teplota pro spaní je kolem 20 stupňů Celsia. Nedostatek spánku je často spojován s dalším množstvím stavů, jako je cukrovka, obezita, mrtvice a deprese. 

Pokud je vám v posteli příliš velké horko, vaše tělo se bude snažit snížit vnitřní teplotu, což povede k tomu, že se nespustí váš „mechanismus spánku", píše server The Guardian. Během spánku teplota vašeho těla přirozeně klesá po třech nebo čtyřech hodinách - a když na sobě máte pyžamo a silnou přikrývku, je tento proces narušen. Na druhou stranu ale vaše nohy nesmí být příliš studené, protože to také naruší spánek. Lepší než ponožky, které vás zahřívají celou noc, je v této situaci vhodná ohřívací lahev, která hřeje více ze začátku a postupně chladne.

Pak je tu otázka pohlaví a reprodukčního zdraví. Nošení spodního prádla při spánku zvyšuje pravděpodobnost, že bude vaše genitální oblast zpocená – a to zejména v létě. U žen trpících onemocněními, jako je vulvitida, neboli zánět zevních pohlavních orgánů, může nošení spodního prádla v posteli podpořit růst infekcí nebo kvasinek, kterým se daří v tmavých, potních štěrbinách. 

Podle studie, o které informoval magazín Andrologie, muži, kteří nenosí v noci kalhoty, mohou mít lepší kvalitu spermií. Údaje od asi 500 mužů z USA ukázaly, že ti, kteří nosili boxerky během dne a v noci nic, měli o 25% nižší riziko roztříštěnosti DNA v jejich spermatu než ti, kteří nosili těsné spodky celý den i v noci. 

 Výzkum zveřejněný v Journal of Urology ale na druhé straně nenalezl žádný významný rozdíl mezi typy spodního prádla a kvalitou spermatu. „Je velmi nepravděpodobné, že spodní prádlo má významný vliv na mužskou plodnost," uvedli autoři.

Neexistují tedy důkazy, že spaní v pyžamu (nebo bez) něj nějak ovlivňuje vaše zdraví – snad s výjimkou toho, že většina pyžam je špinavých a že byste se v noci neměli přehřívat.

Témata:  spánek zdraví spermie

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:23

Rakušan si prosadil změny v zákoně o zbraních, vláda novelu schválila

Vláda ve středu schválila novelu zákona o zbraních, která urychlí začátek platnosti dvou zásadních opatření obsažených v novém zákoně o zbraních. Jde o povinnost hlásit podezřelé transakce a větší pravomoci pro policii v otázce zajištění zbraní. Změny by mohly platit už od letošního července.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy