Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Může vám ublížit den plný jídla a pití? Vědci donutili zdravé lidí jít nezdravě, nestačili se divit

Grilování klobás, ilustrační fotografie
Grilování klobás, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Zná to téměř každý z nás, pracovní týden byl hektický a dlouhý a vy už se těšíte na víkend, kdy vás čeká velká oslava plná jídla a pití. Jeden den plný nepříliš zdravého jídla přece neuškodí, řekneme si. Je to ale skutečně pravda?

Řada z nás si jistě řekne, že pokud se pravidelně stravujeme zdravě, nemůže nám jeden výjimečný den plný nezdravého jídla ublížit. Jenže podle vědců to není pravda.

V nové studii zveřejněný na serveru The National Center for Biotechnology Information experti poukazují na to, že i jediný den nestřídmého hodování a nacpávání se může mít na lidské tělo velký vliv.

Vědci z univerzity v Loughboroughu požádali 15 zdravých lidí, aby celý jeden den jedli stravu s vysokým obsahem tuku. Přijímali tak o 78 procent více kalorií než je doporučená denní dávka. A co vše měli na jídelníčku? Párky, slaninu a smažené vejce na snídani, párky v rohlíků a sýrové sendviče na oběd. A to vše završili zapečeným vepřovým, hamburgerem a čokoládovými muffiny.

Na konci dne se jejich hladina inzulínu v celém těle snížila o 28 procent, což je množství, které je podle vědců „významné". Tělo přitom inzulín potřebuje, aby přeměnil jídlo na energii. Pokud ho vaše slinivka břišní musí vyrábět stále více a více, aby se tělo mohlo vypořádat se vším tím jídlem, může ztratit svou funkci. To vše zvyšuje riziko vzniku diabetu druhého typu.

„Jediný den plný stravy s vysokým obsahem tuku způsobuje nadměrné snížení citlivosti na inzulín – a to i u mladých, zdravých dospělých. To upozorňuje na rychlost, s jakou může nadměrná spotřeba kalorií v tučné stravě ovlivňovat metabolismus glukózy, a naznačuje, že akutní záchvat může mít okamžité zdravotní důsledky pro člověka,“ uvádí se ve studii.

„Je zřejmé, že jeden den pizzy a brambůrek vám nezpůsobí cukrovku, ale dlouhodobě to může mít vliv na vaše zdraví,“ dodávají vědci. Vzhledem k tomu, že se pomalu blíží Vánoce a s nimi k smažený kapr, bramborový salát s majonézou, cukroví a další pochoutky, je dobré myslet na to, že je lepší střídmost a než neustálé nacpávaní se až k prasknutí.

Témata:  jídlo potraviny cukrovka

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 9:38

Zvyšujete jaderné napětí, obvinila Čína alianci AUKUS

Čínský ministr zahraničí Wang Yi obvinil země zapojené do bezpečnostního paktu AUKUS z vyvolávání rozporů a zvyšování rizika šíření jaderných zbraní v oblasti jižního Tichomoří. Informovala o tom agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy