reklama

Příliš nízký příjem škodí

Výzkum, který vedl Výzkumný institut zdraví populace (PHRI) McMasterovy univerzity a skupina Hamilton Health Sciences, zahrnoval více než 130 tisíc lidí ze 49 zemí a soustředil se na vztah mezi příjmem sodíku (který je v soli obsažen) a vznikem rizika smrti, srdečních onemocnění a mrtvice u lidí s vysokým a normálním krevním tlakem.

Vědci zjistili, že bez ohledu na krevní tlak člověka je nízký příjem sodíku oproti běžnému příjmu spojován s vyšším rizikem infarktu, mrtvice a smrti. Malý přísun sodíku je definován jako méně než tři gramy za den.

To je podle lékařů klíčové zjištění, protože nyní vědí, že v případě předepsání diety s nízkým obsahem sodíku je třeba dbát na to, že je zde i spodní limit.

Vrchní hranice jen pro někoho

Co je ovšem možná ještě zajímavější, je fakt, že rizika spojovaná s vysokým přísunem sodíku se týkají pouze lidí, kteří trpí vysokým krevním tlakem. Pro ostatní lidi toto podle nich neplatí. Studie následně uvádí, že pouze 10 % populace zároveň trpí vysokým krevním tlakem i vysokým příjmem sodíku (více než 6 gramů za den).

Profesor Andrew Mente, který tuto studii vedl, se domnívá, že doporučená denní dávka soli je proto nastavena příliš nízko bez ohledu na krevní tlak.

„Nízký příjem sodíku v porovnání s průměrným příjmem mírně snižuje krevní tlak, ale má zároveň i další účinky, včetně škodlivého zvýšení hladiny určitých hormonů, což může výhody převážit. Klíčovou otázkou tak není, jestli je krevní tlak s nízkým příjmem sodíku nižší, ale jestli skutečně zlepšuje zdravotní stav lidí," dodal Mente.