reklama

Doktor by vás neměl posílat na rentgen kvůli bolesti ve spodní části páteře. Je statisticky prokázáno, že doktoři, kteří mají přístup k rentgenům a podobným vymoženostem, vás na takové vyšetření pošlou častěji než doktoři, kteří by vyšetření museli zařizovat jinde.

Je však takové vyšetření opravdu nutné? Vyšetření rentgenem není nic zdravého a z průzkumu vyplývá, že lidé, kterým byly záda tímto způsobem vyšetřeny, se ve většině případů vyléčí stejně rychle, jako ti, kteří si pouze vzali prášky na bolest.

Lékař by také nikdy neměl dětem předepisovat prášky proti kašli. Pokud má dítě horečku, je samozřejmě nutné ji nějakou pilulkou snížit, prášky proti kašli jsou ale často složeny z více než jedné suroviny a je tedy velmi pravděpodobné, že dítě, které je dostane zároveň s jinými léky, bude předávkováno.

Doktor by rovněž neměl připisovat vážné zdravotní problémy náhodným alergiím. Je samozřejmé, že někteří z nás alergií trpí. Poslední dobou však lékaři na alergie svádějí více příznaků, než by bylo vhodné.

Pokud vás doktor pošle na testy na alergii, když k němu přijdete s rychlou ztrátou váhy, zvracením nebo těžkým dýcháním, můžete mezitím přijít o drahocenný čas, ve kterém by vám doktor mohl udělat složitější (a nákladnější) zdravotní testy, které by mohly zjistit pravou příčinu vašich potíží.

Doktoři by také neměli předepisovat léky dětem, které častěji zvrací nebo plivou jídlo. I přestože jde někdy o zdravotní příčinu, léky v těchto případech nejsou vůbec nutné. Jediné, k čemu takové léky mohou v tomto případě přispět, jsou jiné zdravotní problémy vašeho dítěte.