Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Detox nefunguje? Jeho účinky jsou pouhým reklamním trikem

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Korzo

Je pondělí ráno, začátek týdne je pro vás možná ideální doba k tomu, abyste konečně dodrželi slib a začali s detoxem. Ale má to skutečně cenu? Podle odborníků pokud přemýšlíte o detoxu, pak jste se nejspíš stali obětí trendů správné životasprávy. Ve skutečnosti to nemá téměř žádný účinek.

Návody na detoxikační dietu a očistu jsou teď plné internetu. Všechny zakládají svá tvrzení na tom, že naše tělo je plné jedu, jako jsou toxiny, pesticidy nebo chemikálie, kterých je potřeba se zbavit. Jenže odborníci pochybují, že výsledky jsou vědecky prokazatelné.

Podle chirurga Grahama Newsteada si tělo umí s moderními "jedy" poradit samo, náš trávicí trakt je přímo uzpůsoben k tomu, aby se zbavoval nepotřebných věcí. Jenže zastánci detoxu ve skutečnosti vůbec neví, jak naše střeva fungují, proto se domnívají, že je potřeba očistné kůry.

Většina detoxikačních programů se soustředí na to, abychom z těla dostali co nejvíc škodlivin - nejjednodušeji to provedeme s močí či stolicí. Jenže v tom je ten zádrhel, potravinami si možná pročistíme tlusté střevo, ale na činnost toho tenkého to nemá vliv. A nutriční hodnoty - včetně třeba toxinů, pesticidů a chemikálií vstřebává už to tenké, proto se Newstead domnívá, že detox je k ničemu, jelikož nečistí tu správnou část trávicího taktu.

"Pokud vaše tělo funguje tak, jak má, pak jen utrácíte spoustu peněz za specializovanou detoxikační dietu, která nemá šanci na úspěch," tvrdí chirurg. Nejenže je tato metoda neúčinná, dokonce tím ohrožujeme i naše zdraví. Není prokázané, že by detox tyhle potíže způsoboval, ale lidí, kteří očistu pravidelně svému tělu dopřávají, se mnohem častěji setkávají se zvracením nebo selhání ledvin.

A co ostatní metody? Ve světě i u nás jsou už nějakou dobou trendem ovocná a zeleninová smoothie. Firmy vyrábějící studené smoothie a džusy vydělaly za loňský rok víc jak půl miliardy dolarů. Některé nutriční nápoje dokonce slibují, že když budete 24 hodin pít jenom jejich nápoje, pak kromě očisty organismu se budete taky cítit plní energie a svěží.

Podle lékařů není nic špatného na tom, když čas od času přidáte tělu vitamíny ve formě tekutin. Ale s ničím se nemá přehánět. "Smoothie tělu neuškodí, ale měli bychom je pít pouze s mírou," tvrdí Graham Newstead. Podle něj pokud do sebe dostáváme jen tekutou stravu, pak nedochází k tomu, aby se potraviny smíchaly se slinami v ústech, což z dlouhodobého hlediska může škodit žaludku a hůře se pak vitamíny absorbují.

Velkým problémem je pak obsažený cukr v nápojích. Mnohým lidem jen zelenina a ovoce nechutná a firmy se snaží dodat lepší chuť i pomocí cukrů. Testy však odhalily, že v jedné malé lahvi zeleného smoothie může být tolik cukru jako v plechovce coca-coly. A i když se to nezdá, pití smoothie rozhodně nepřispívá ke snižování váhy.

Podle odborníků smoothie a džusy nemají potřebná "vlákna". Lidské tělo tato vlákna nestráví, ale místo toho vytváří v těle "vycpávky", které působí, že se cítíme více plní. Když jíte ovoce, je menší pravděpodobnost, že budete po něm hladoví. jenže když vypijete smoothie, pravděpodobně vám to stačit nebude a budete si přát další porci k obědu.

Témata:  zdraví zelenina ovoce

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 15:01

Česko přijalo víc uprchlíků z Ukrajiny, než zvládá, myslí si většina Čechů

Podle nedávného průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) si většina lidí myslí, že Česká republika přijala více uprchlíků z Ukrajiny, než je schopna zvládnout. Tento názor sdílí 58 procent respondentů. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy