reklama

Hlavní britská lékařka zopakovala varování před „postantibiotickou apokalypsou“ a vyzvala světové vůdce, aby řešili hrozbu rostoucí antibiotické rezistence. Daviesová uvedla, že pokud antibiotika ztratí svou účinnost, znamenalo by to doslova „konec moderní medicíny". 

Bez léků používaných k boji proti infekcím by totiž běžné lékařské zákroky, jako je císařský řez, léčba rakoviny a výměna kyčelních kloubů, byly neuvěřitelně riskantní a transplantační medicína by se stala minulosti.

„Opravdu stojíme - pokud nyní nepřijmeme opatření – tváří v tvář hrozné postantibiotické apokalypse. Nechci svým dětem říkat, že jsem neudělala vše proto, abych je a jejich děti ochránila,“ řekla Daviesová. Odborníci již dříve uvedli, že rezistence na antimikrobiální léky by mohla způsobit větší ohrožení lidstva než všechny druhy rakoviny. 

Každý rok zemře na celém světě asi 700 000 lidí kvůli infekcím odolným vůči lékům, včetně tuberkulózy, HIV a malárie. Nebude-li podniknuto žádné opatření, infekce odolné proti lékům zabijí podle odhadů ročně do roku 2050 asi 10 milionů lidí.

Lékařka poukazuje, že rezistence vůči antibiotikům je již dnes realitou a že zabíjí lidi. „Je to vážný problém, který existuje i u nás a který způsobuje smrt. Kdyby šlo o něco jiného, lidé by se toho chtěli zbavit. Ale protože je to skrytý problém, prostě to nechávají být,“ myslí si expertka.

„Problém nemá skutečnou podobu, protože když lidé zemřou na infekce odolné proti antibiotikům, jejich rodiny si myslí, že zemřeli na nezvládnutou infekci. Bude to jen horší, pokud nepřijmeme opatření po celém světě. Potřebujeme nějakou opravdovou akci, abychom to změnili, nebo riskujeme konec moderní medicíny," dodala.