Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Co se stane, když jednou zhřešíte a porušíte dietu? Pokus ukázal překvapivé věci

Obezita
Obezita
Foto: Pixabay

Znáte to sami. Držíte dietu, ale přesto máte na něco ohromnou chuť. Víte, že je to nezdravé, neprospěje vám to, ale vy se nemůžete přemoci a pokušení odoláte. Následně ale máte tendenci si vyčítat, že jste se neudrželi. Podle vědců nemusíte, naopak. Porušení diety totiž ještě automaticky neznamená katastrofu.

Nová studie uvádí, že pokud dietu plánovaně porušíte a během týdne si jeden den dopřejete čokoládu či sladkosti, bude jednodušší zhubnout. Podle vědců z nizozemské univerzity v Tilburgu potom totiž lépe odoláte pokušení během ostatních dní a pomůže to k lepšímu sebeovládání.

Vědci provedli sérii tří pokusů. V prvním pokusu nejprve 59 mužů a žen rozdělili na polovinu, kdy jedni drželi tradiční dietu a druzí měli den "volna". Potom měli jít nakoupit do supermarketu a přemýšlet o způsobech, jak odolat pokušení. Ti, kteří si během týdne dopřáli sladkosti, přišli s více nápady. 

Další pokus spočíval ve sledování váhy 36 mužů a žen, kteří 14 dní drželi dietu. Opět byli rozděleni na polovinu. Ta první dodržovala dietu s přísunem 1500 kalorií za den. Ta druhá 1300 kalorií denně, kromě neděle, kdy mohli sníst 2700 kalorií.

Výsledky ukázaly, že ti s dnem "volna" měli lepší sebeovládání, byli více motivovaní a spokojenější. A co je důležité - ztratili na váze stejně jako ti v první skupině. 

A platí to prý i pro jiné cíle než váha. Například šetření, kdy si příležitostně vyrazíte na nákupy. Podle vědců totiž není lehké udržet vysoko nastavenou laťku a v případě porušení přichází pocit selhání, což vede k tomu, že to člověk vzdá. 

Navíc prý platí slavné: zakázané ovoce nejlépe chutná. "Někdy je v dlouhodobém horizontu dobré být dočasně špatný v krátkodobém horizontu," uvedl Marcel Zeelenberg, který se na studii podílel.

Témata:  jídlo hubnutí obezita, hubnutí

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy