Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Je možné zachytit hlas mrtvých? Z fenoménu elektronického hlasu běhá mráz po zádech

Lidé, ilustrační fotografie
Lidé, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Odhodlaný tým několika nadšenců vyráží za tmy na místo činu. Je to už mnoho let, kdy v tomto starobylém domě došlo k brutální masové vraždě. Při průzkumu zchátralé budovy pokládají obětem onoho hrůzného činu různé otázky. Celou dobu mají zapnutá speciální nahrávací zařízení, jež se snaží zachytit hlasy ze záhrobí. Během průzkumu nedojde k ničemu neobvyklému, ale den poté si členové týmu přehrávají pořízené materiály. Z toho, co uslyšeli, se někteří dodnes nemůžou vzpamatovat.

Hledáte něco vzrušujícího, co by zpestřilo vaše pravidelná setkání s přáteli? Zkuste navázat kontakt s duchy ve vašem domě nebo na nějakém strašidelném místě. Fenomén elektronického hlasu patří k často se objevujícím a nejvíce šokujícím důkazům, které mohou vyšetřovatelé paranormálních jevů získat. Tento fenomén představují zvuky zaznamenané nahrávacími zařízeními, jež ale lidé během nahrávání neslyší. Tyto záznamy jsou většinou podivné a neidentifikovatelné, ale někdy jsou jasně slyšet hlasy. Otázkou zůstává, odkud tyto hlasy pocházejí.

Fenomén elektronického hlasu je již několik desetiletí základem vyšetřování paranormálních jevů. Jak uvádí Alejandro Rojas ve svém článku pro huffingtonpost.com, jako jeden z prvních lidí na světě se k tomuto fenoménu vyjádřil Thomas Edison. V rozhovoru pro časopis Scientific American řekl, že si není jistý, zda život po smrti pokračuje.  

„Je možné sestrojit přístroj, který bude natolik choulostivý, že dokáže zachytit pokusy osob v jiné formě existence či v jiných sférách o komunikaci s naší formou existence či v naší sféře. Samozřejmě pouze v případě, že jiné formy existence a jiné sféry vůbec existují. Takový přístroj by jim dal lepší možnost vyjádřit se než komunikační prostředky typu klepání na sůl a desky Ouija,“ domníval se Edison.

Hlasy duchů nebo jen přerušené rádiové vlny? 

Moderní způsob získávaní nahrávek hlasů ze záhrobí spočívá v návštěvě tajemného místa, na kterém začnete nahrávat zvuky. Řada nadšenců je schopna nahrávat dlouhé hodiny a tuto dobu prokládají průzkumem místa a kladením otázek. Pokud tuto činnost uskutečňuje skupina lidí, během následné analýzy audiozáznamů je k dispozici dostatek zajímavého materiálu. Americká televizní reality show Ghost Hunters nakonec ukazuje výsledky mnohadenní práce, při níž vyšetřovatelé opakovaně přezkoumávají hodiny záznamů. Tvrdá práce se ovšem může vyplatit.

Skeptici tvrdí, že fenomén elektronického hlasu není nic jiného než přerušovaný signál mobilních telefonů, rádiových vln, vysílaček a dalších elektronických zařízení. Lidé prý také někdy slyší věci, které v nahrávkách prostě nejsou. Možná slyší určité zvuky, jež pouze hlasy připomínají. Tento psychologický jev se nazývá pareidolie. Náhodné obrázky nebo zvuky jsou vnímány naopak jako něco určitého. Typickým příkladem tohoto jevu je video, na kterém někteří lidé uviděli obličej, jež ale ve skutečnosti byl pouhou hrou stínů.

Inu posuďte sami. Na následujícím videu si můžete poslechnout, jaké zvuky zaznamenal český Vyšetřovací tým paranormálních jevů, jenž se snažil navázat kontakt se zavražděnou Anežkou Hrůzovou:

Neméně úspěšní byli jejich američtí kolegové. Poslechněte si několik záznamů zveřejněných v průběhu Maury Show:

„Mnoho záznamů fenoménu elektronického hlasu, které vypadají jako paranormální, pravděpodobně představují okolnosti popsané skeptiky. Nahrávání fenoménu ale zůstává populární, protože některé záznamy nelze jednoduše vysvětlit. Nahrané zvuky někdy zcela nepochybně představují slova a občas i odpovědi na přímé otázky. Ani v těchto případech se nedá jednoznačné říct, že jsou to hlasy lidí, kteří zemřeli. Nejednoho člověka ale mohou znejistit, pokud se budeme ptát na jejich původ,“ napsal Rojas.

Témata:  duchové tajemství záhady lidé

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy