Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zima se blíží. Jak se chránit před chřipkou?

Nemoc, ilustrační fotografie
Nemoc, ilustrační fotografie
Foto: Focus Agency

Česko se v posledních dnech potýká s nestálým a proměnlivým počasím. To je přímo ideální ke vzniku řady respiračních onemocnění včetně chřipky. Její největší sezóna sice každoročně přichází až začátkem roku, není ale od věci začít se proti ní bránit už nyní.

Chřipka se řadí mezi virová onemocnění a je vysoce nakažlivá. Nejčastěji v našich podmínkách kulminuje v lednu až březnu a projevuje horečkou, zimnicí, bolestí hlavy, kloubů a svalů. Onemocnění trvá většinou 2 až 7 dní rozhodně nejde o banální onemocnění. Každoročně si vyžádá mezi až 500 tisíci obětí, v Česku jde zhruba o 2000 lidských životů ročně.

Zdrojem nákazy je člověk infikovaný virem chřipky v průběhu inkubační doby, která trvá 1 až 3 dny, Po propuknutí nemoci je člověk nakažlivý zhruba 3 až 5 dní. Přesto se dá této nemoci poměrně úspěšně bránit.

V době zvýšeného výskytu chřipkových onemocnění je doporučeno co nejvíce omezit pobyt na místech, kde se shromažďuje větší množství lidí. Jde zejména o místa, kde se setkávají lidé na veřejnosti, například kina, divadla, restaurace, ale i městská hromadná doprava.

Důležité je také myslet na zdravý životní styl. Zvyšte příjem vitamínu C, který se nachází například v pomerančích, grepech, citrónu nebo rajčatech, a vitamínu E, který najdete v máku, luštěninách, vaječných žloutcích a mléku. 

Nezapomeňte také na pravidelnou hygienu. Virus chřipky dokáže ve vzduchu přežít až 48 hodin, je proto důležité nejen pořádně větrat, ale i dbát na čistotu. Několikrát denně si myjte ruce teplou vodou s mýdlem, zejména po použití toalety, po kontaktu s penězi nebo poté, co se vrátíte domů.

Zbytečně si také nestrkejte ruce do pusy nebo do očí a nepůjčujte nikomu své osobní věci jako mobilní telefon nebo laptop, na kterých se virus může zachytit.

Myslete také na pravidelný přísun vody. Dehydrovaný organismus je náchylnější k infekci. Pomoci může i křen nebo česnek, které jsou označovány za přírodní antibiotika.

Nejúčinnějším prostředkem, jak se chřipce vyhnout, je očkování. Na něj už ale může být v tuto chvíli pozdě, protože jeho účinek zabírá až zhruba dva týdny po aplikaci. Přesto jde o skutečně efektivní metodu, která zabrání vaší indispozici. Ta může v případě chřipky činit až několik týdnů.

Témata:  nemoc lékaři lidé

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy