reklama

Nejsou k tomu potřeba žádné speciální školy ani přizpůsobená výuka, nýbrž literatura. Právě knihy totiž podněcují mozek a myšlení dětí, které se poté naučí být v životě průbojnější. Ukazuje to studie zveřejněná v magazínu Economic Journal s tím, že děti, které mají v domě, kde vyrůstají, velké množství knih, v dospělosti vydělávají více peněz.

Ekonomové Giorgio Brunello, Guglielmo Weber a Christoph Weiss z University of Padua zkoumali 6000 mužů narozených v devíti evropských zemích v polovině 20. století. 

Zkoumaní lidé byli rozděleni do kategorií v závislosti na tom, zda doma měli méně než 10 knih, police na knihy, knihovnu s kapacitou až 100 knih, dvě knihovny, nebo více než dvě knihovny, cituje ze studie server The Telegraph.

Výzkumníci odhadli vliv vzdělání na celoživotní výdělky, které se podle nich „liší mezi jednotlivci, kteří v průběhu dětství žili ve venkovských a městských oblastech a mezi jednotlivci, kteří měli ve věku 10 let přístup k mnoha nebo jen několika knihám přímo doma.“

Podle vědců plat těchto mužů s každým rokem stráveným ve škole vzrostl průměrně o 9 procent. U těch, kteří doma v dětství měli jen málo knih, to ale bylo jen 5 procent. Naopak u mužů, kteří doma v dětství měli hodně knih, to bylo o 21 procent.

Podle vědců se tento jev dá vysvětlit hned několika důvody. Knihy možná povzbuzovaly děti k tomu, že více četly - a čtení může mít pozitivní vliv na školní výsledky. Je ale také možné, že hojně naplněná knihovna je znakem pro výhodné socioekonomické podmínky, které ovlivňují vzdělávání dětí.