reklama

Profesor Anthony Hilton z Aston University tvrdí, že pravidlo pěti vteřin v podstatě funguje a že jídlo, které spadne na zem, ale je rychle zvednuto, je možné bez rizika zkonzumovat.

Hilton sice tvrdí, že ačkoliv pozření takového sousta nemůže být nikdy zcela bez rizika, ležela-li potravina na zemi jen na okamžik, není třeba se příliš znepokojovat. Jeho závěry cituje server Independent.

Profesor Hilton bude svou teorii demonstrovat na The Big Bang veletrhu - oslavě vědy, technologie, inženýrství a matematiky pro mladé - který začíná ve středu v Birminghamu.

„Jíst potraviny, které strávily několik okamžiků na podlaze, nemůže být nikdy zcela bez rizika. Je zřejmé, že jídlo, na kterém se objeví viditelné nečistoty, by nemělo být konzumováno. Ale pokud není viditelně kontaminováno, věda ukazuje, že je nepravděpodobné, že by jídlo zvednuté z podlahy někde uvnitř místnosti po několika vteřinách obsahovalo škodlivé bakterie,“ vysvětluje.

„To ovšem neznamená, že bakterie nemůžeme přenést z podlahy do potravin. Náš výzkum ukázal, že na přenos může mít celá řada faktorů - povaha povrchu podlahy, typ potraviny, která spadla na zem, i délka doby, kterou ležela na podlaze,“ popisuje profesor.

Průzkum provedený na vzorku 2.000 lidí také ukázal, že 79 procent lidí někdy snědlo potraviny, které spadly na zem.

Paul Jackson, výkonný ředitel EngineeringUK a organizátor The Big Bang veletrhu řekl: „To je jednoduchý příklad toho, jak je věda přítomna v každodenním životě.“

Pravidlo pěti vteřin bylo testováno už v minulosti – a s naprosto opačnými závěry. V roce 2003 zjistila laborantka Jillian Clarková z Univerzita Illinois v Urbana Champaign ve svém výzkumu, že pravidlo pěti sekund znalo 56 % mužů a 70 % žen. Shromáždila vzorky z podlah v kampusu, které byly podrobeny mikroskopické analýze.

Zjistilo se, že různé druhy jídla byly výrazně kontaminovány po krátkém kontaktu bakterií Escherichia coli. Na druhou stranu Clarková neobjevila významné známky kontaminace na veřejných podlahách, které by měly představovat zdravotní rizika.

Pravidlo pěti sekund bylo také předmětem jedné epizody známého televizního pořadu Bořiči mýtů kanálu Discovery. Přes použití rozdílné metody výzkumu byl závěr stejný – není důležité, jak dlouho je potravina vystavena bakteriím, protože je kontaminována prakticky ihned. Rozdíl mezi vystavením působení bakterií na 2 nebo 6 sekund byl zanedbatelný.