Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Psychologie sexuálních dravců: Proč mají mocní a schopní lidé tendenci zneužívat nicky?

Násilí, ilustrační fotografie
Násilí, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Hollywoodem velmi otřásl sexuální skandál známého producenta Harveyho Weinsteina, který po celá desetiletí sexuálně obtěžoval herečky. Své chování přitom do značné míry skrýval nejen před svými kolegy, ale i rodinou a přáteli. Vyšetřování Weinsteina dál pokračuje, nedávný výzkum ale nabízí možné vysvětlení, proč je tolik hvězd náchylných k vykořisťování druhých.

Weinstein čelí vyšetřování nejen v USA, ale také ve Velké Británii. Jeho nepřístojné chování trvalo téměř třicet let a mezi jeho oběti patří i přední hollywoodské herečky Angelina Jolie, Gwyneth Paltrow a Rose McGowan. Hollywood se snaží přijít na to, jak se jedna z jeho nejviditelnějších postav mohla tak dlouho dopouštět takového chování. Důležitou stopu poskytl režisér Woody Allen, píše server Project Syndikate. 

Allen s Weinsteinem pracoval na několika filmech, Teď filmař tvrdí, že nikdo nikdy nevěnoval obvinění ze zneužívání pozornost. „Nikdo mi nikdy tyto strašlivé věci neřekl. A neřekl by, protože se o to nezajímáte, zajímáte se o natáčení filmů. Stále se ale šíří různé pomluvy. Některé se pak potvrdí a jiné - a je jich mnoho - jsou jenom historky o té a té herečce a tom a tom herci," prohlásil. I další lidé, kteří s Weinsteinem pracovali v průběhu let, pronesli podobná slova.

Server odkazuje na nedávný psychologický výzkum. V něm vědci z USA a Izraele zjistili, že existují určité osobnostní rysy, které označují jako „temnou trojici" – jde o kombinaci narcismu, psychopatie a machiavellianismu. Právě tyto rysy jsou častěji spojovány se sexuálně zneužívajícím chováním, uvádí vědci.

Jedním ze závěrů výzkumu, který byl publikován v časopise Personality and Individual Differences v roce 2016, ukazuje, že osobnostní rysy spojené s náchylností pro obtěžování mohou být „specializovanou psychologickou adaptací", která jednotlivcům umožňuje využívat „nicky" či „nuly“. Jinými slovy, někteří sexuální dravci mohou záměrně vyhledávat kariéru v konkrétních odvětvích, která jim umožní využívat (a zneužívat) jiné. Vědci také zjistili, že dispozice, které činí z člověka úspěšného jedince, mohou také zahrnovat osobnostní rysy, které vysvětlují jejich tendenci k vykořisťování. Zvláštní schopnosti, které jsou zapotřebí k získávání akademických cen, mohou být podobné vlastnostem osoby, která usiluje o velké množství sexuálních partnerů a vztahů vyžadujících malou závislost.

Výzkum tedy ukazuje, že bychom neměli být překvapeni, pokud v mnoha dalších oblastech společnosti najdeme podobnou paralelu. Není to jen případ Hollywoodu, kde mohou rysy, které z někoho udělají hvězdu, způsobit, že taková osoba bude zároveň zneužívat jiné.

Studie o „temné trojici" vyšla ještě před tím, než se objevily obvinění proti Weinsteinovi. Jde o nejobsáhlejší výzkum osobností sexuálně obtěžující jiné osoby. Vědci při něm zkoumali více než 2 500 izraelských mužů a žen. Objekty náchylné k vykořisťování druhých prokázaly řadu konkrétních rysů - včetně sklonů podvádět, egocentrismu, nedostatku upřímnosti či pokory. Také vykazovaly nadměrný zájem o osobní talent a úspěchy.

Tento poslední rys - známý také jako narcismus - je klíčovou složkou temné trojice. Narcisté mají tendenci být přesvědčeni o vlastní velkoleposti a domnívají se, že ostatní lidé by měli být poctěni, že jsou v jeho společnosti - i když to zahrnuje nežádoucí sexuální návrhy.

Machiavellisté pak věří, že nejlepší způsob, jak komunikovat s ostatními, je říct jim, co chtějí slyšet. Jejich manipulativní chování může vést k neustálému klamání kolegů a přátel, což může vysvětlit, proč machiavellianská osobnost bude ostatní sexuálně obtěžovat nebo bude usilovat o krátkodobé sexuální styky. Oni jednoduše věří, že jsou příliš mazaní, než aby byli přistiženi.

A i když jsou nakonec odhaleni, snaží se vinu odvracet. Tvrdí například, že trpí poruchou a „sexuální závislostí". Poté často nastupují na rehabilitační kliniky kvůli „léčbě", což údajně učinil také Weinstein. Toto chování odpovídá klasické machiavelliánské reakci, uvádí server Project Syndicate. Tato temná trojkombinace rysů ale není až tolik vzácná. Podobní „dravci“ mohou číhat téměř kdekoliv. Podle průzkumu, do kterého se zapojili federální zaměstnanci v USA v roce 1994 a ze kterého vědci v studii „temné triády" citují, 44% pracovníků a 19% mužských pracovníků hlásilo, že bylo v posledních dvou letech sexuálně obtěžováno. A jak připomínají autoři studie z roku 2016, sexuální obtěžování není vždy jen o samotném sexu. Jde spíše psychologické činy - včetně potřeby zvýšit pocit si sebevědomí, pocit přitažlivosti nebo maskulinity. Právě to může vést k tomu, že dravci zneužívají moc a projevují dominantní chování, které zároveň ponižuje jiné.

Témata:  sexuální obtěžování sexuální zneužívání násilí

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 8:44

Izrael v noci zaútočil na Írán, tvrdí tisk

Izrael v noci na pátek zaútočil na Írán. Uvedla to americká média s tím, že jde o odvetu za jeho víkendový útok.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy