Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Znáte sezónní randění? Neobvyklá porucha chování, kterou možná trpíte i vy

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

S nadcházejícími chladnými zimními měsíce začíná skutečný hon na partnera. Nezadané muži i ženy jsou v těchto měsících nejaktivnější, všichni doufají, že do příchodu prvního sněhu už budou v náručí partnera. Podle psychologů je to přirozené, že nikdo nechce strávit vánoční svátky ani novoroční ohňostroj osamotě. Problém však nastává na podzim, kdy se tito lidé partnera bez okolků zbavují.

Někteří psychologové tento jev označují jako porucha sezónního randění, jiní jsou však skeptičtí, že taková nemoc skutečně existuje. Pravdou však je, že v tomto období skutečně narůstá počet vztahů, ať už dlouhodobého nebo krátkodobého rázu. Nejedná se přitom o žádný trend, který se ve společnosti objevil s příchodem liberálnějších poměrů v otázce sexuálních partnerů.

S prvním oteplováním však tito lidé dávají opět přednost nevázanému flirtování. Podle psycholožky Madeleine Mason se to týká především mladých do 30 let. "Tito lidé často používají léto a nezávaznou zábavu s přáteli jako výmluvu, proč nemají zájem o dlouhodobé vztahy, ve skutečnosti se však jedná o výmluvu. Jednoduší nedokáží udržet vztah více než pár měsíců," uvádí odbornice.

"Často trpí iluzí, že když budou chtít, můžou dlouhodobý vztah mít hned. Jenže po pár měsících randění jim dochází, že to není úplně tak pravda, a to je chvíle, kdy je často vídám u sebe v ordinaci," tvrdí psycholožka. Její slova potvrzují i mnozí pacienti. "Vždycky za setmění v chladných měsících, najednou zatoužím po společnosti," uvádí pětadvacetiletá Lucinda Burton-Thompson.

Cosi na podzimu a zimě dohání lidé k tomu, aby zatoužili po partnerech. Chtějí se mazlit v pohodlí gauče, chodit společně na bruslení, nebo držet se za ruce během mrazivých procházek. Jenže jakmile přijde jaro, myšlenka nezávazného flirtu na plážích je přeci jen silnější a s partnerem či partnerkou se raději rozcházejí.

Podle čtyřiadvacetileté Samanthy Moore není nic depresivnější, než být o vánočních svátcích sama. Na druhou stranu si užívá i toho, že bez partnera má každé léto jinak dobrodružné. Partner by ji v tomhle směru spíše uzemňoval a mladá žena stále touží po nových zkušenostech a svobodě.

Problém však nastává, čím starší lidé jsou. Kolem třicítky už mnoho žen i mužů začne přemýšlet o rodině, jenže po sérii krátkodobého randění mají problém začít s vážným vztahem, mnohdy je pro ně ještě složitější přemýšlet o jednom partnerovi jako o někom, s kým už zůstanou napořád. Spoustů lidí tak i po třicítce zůstane singl, ať už dobrovolně, nebo z neschopnosti a nezvyklosti mít vztah.

Témata:  vztahy Láska, intimnosti zima EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:41

Polák předával informace do Ruska, mohly vést k atentátu na Zelenského

V Polsku došlo ve středu k zadržení občana podezřelého z toho, že ruské tajné službě poskytoval citlivé informace, které by potenciálně mohly vést k atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. O případu informovala polská televize TVN24.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy