reklama

Jedním z důvodů je podle něj fakt, že rozložení textu na papírových stránkách je pro člověka přirozenější, než například plynulé posouvání textu na displeji.

„Když držíte v ruce knížku, vnímáte nejenom slova a jejich význam, ale podvědomě si do paměti obtisknete i pozici slov," uvádí. Následná orientace na stránkách je pak pro člověk přirozená, protože je zvyklý podobně se orientovat i ve světě.

To samé pak podle Homa platí i o drobných kazech, které v elektronické verzi chybí. Může se jednat například o ohnutou stranu či flek na papíře. Člověk se navíc podle něj lépe ztotožní s věcmi, které mají drobné nedokonalosti.

Člověku u tištěné knížky také pomáhá, že se díky tloušťce přečtených stran snadno orientuje v tom, jak daleko se v knize nachází. Hom také zmiňuje fakt, že držet knihu je zkrátka pro člověka příjemnější, protože „lidé preferují kontakt s teplými hrubými povrchy, ne s chladným plastem a sklem."

„Lidé jsou analogoví a preferují analogové informace," uvádí a dodává: „Čtení opravdové knihy je pro nás analogovým zážitkem, k jehož zpracovávání se náš mozek vyvinul."