Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Fidel Castro měl umřít ve stejný den jako JFK? Americká CIA na něj plánovala atentát

Fidel Carsto zachycen v rozhovoru s univerzitním studentem
Fidel Carsto zachycen v rozhovoru s univerzitním studentem
Foto: cubadebate.cu

Havana - V den atentátu na Johna F. Kennedyho, měli agenti CIA připravený plán na likvidaci kubánského vůdce Fidela Castra. Posloužit jim k tomu měl jed ukrytý v peru. Američané usilovali o Castrův život několikrát, ani tentokrát však nebyla mise úspěšná.

Atentát na Kennedyho se uskutečnil 22. listopadu 1963, ve stejný den měl svět opustit i Fidel Castro. Zaútočit na něj měli s jeden ukrytým v peru, kubánský vůdce však nakonec svému politického nepřítele přežil o více než padesát let. Jak přípravy na atentát probíhaly a co všechno CIA chystala nyní odkryly nedávno zveřejněné utajené spisy o smrti někdejšího amerického prezidenta.

Podle záznamů se měl 22. listopadu 1963 v Paříži setkat tajný agent CIA s kubánským spolupracovníkem, kterému stihl předat pero s jedovatou látkou. O pár hodin později však svět obletěla zpráva o atentátu na JFK. Na základě toho se historikové domnívají, že zrovna probíhaly přípravy na atentát na Kubě, když USA postihla tragédie. Akce byla pravděpodobně odvolána, čímž si Castro zachránil život.

Plánovaný útok nebyl rozhodně ojedinělý. Kennedy za života trpěl jakousi obsesí se zabitím Fidela Castra, CIA o jeho život usilovala několikrát. Údajně měli agenti vymyšleno přes 600 způsobů, jak připravit kubánského vůdce o život, ani jeden z nich však nebyl úspěšný. Tlak na CIA byl přitom ze strany Bílého domu obzvláště veliký.

Agenti tajné služby byli však velmi vynalézaví. Pravděpodobně nejznámější z neúspěšných atentátů byl pokus propašovat ke Castrovi doutník, který mu měl vybuchnout do obličeje. Výjimkou také nebylo nastrčení jedovatých pilulek, otrávený oblek na potápění, nebo dokonce chtěli využít i Castrovy záliby v mušlích. Agenti plánovali, že najdou dostatečně velkého měkkýše, do jehož škeble by se schovala nálož.

Fidel Alejandro Castro Ruz nakonec zemřel přirozenou smrtí v noci na sobotu 26. listopadu 2016 ve věku 90 let. Během studené války nebyl zdaleka jediným cílem mezi světovými státníky. CIA původně měla celý seznam nežádoucích politiků, kromě Castra byl atentát plánovaný třeba i na dominikánského diktátora Rafaela Trujilla.

Témata:  John Fidgerald Kennedy Fidel Castro CIA

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 16:53

Ukrajina tlačí na spojence: Kdyby nám Západ poskytl podporu jako Izraeli, taky jsme se ubránili

Úspěch Izraele a jeho spojenců, kterým se v noci na neděli ve velké míře podařilo zmařit masivní útok íránských raket a dronů, naznačuje, čeho by Ukrajina mohla dosáhnout proti ruským vzdušným útokům, pokud by měla větší podporu od svých partnerů. V reakci na nejnovější vývoj na Blízkém východě to v pondělí podle agentury AP uvedl ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy