Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zdřímnutí během dne si odpusťte. Jinak si podle lékařů zaděláte na problémy

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Johann Malle

Každý si asi čas od času rád zdřímne. Někdo po vydatném víkendovém obědě, jiný si rád pospí u televize nebo zabere u čtení knížky. Nejnovější vědecké poznatky ale ukazují, že tyto šlofíky během dne mohou pořádně uškodit zdraví.

Lidé, kteří si odpolední spánek dopřávají pravidelně, si mohou pořádně uškodit. Především v případě, že jejich spánková siesta je dlouhá a připomíná předskokana nočního spánku.

Dříve nebylo na takovém podřimování nic špatného a dokonce bylo považováno za poměrně prospěšné. S tím je ale konec. Nejnovější vědecké studie ukazují, že pravda je úplně jinde.

Vědci z tokijské univerzity podle serveru Mirror zjistili, že lidé, kteří si denně dopřávají spánek delší než půl hodiny, mají téměř o 50 procent vyšší riziko onemocnění cukrovkou oproti těm, kteří ke spánku uléhají až večer.

Vedoucí výzkumného týmu Tomohide Yamada tvrdí, že zvýšené riziko se týká diabetu druhého typu. Zároveň ale uvedl, že pokud si přes den zdřímnete na méně než půl hodiny, můžete být v klidu.

"Několik studií prokázalo, že takto krátká zdřímnutí naopak zlepšují motorické schopnosti a napomáhají soustředit se," tvrdí podle britského serveru Yamada.

Pokud ale zaspíte a váš odpočinek se protáhne, vstoupíte do fáze hlubokého spánku, kterou ale nedokončíte. Proto jste po probuzení ještě víc unavení než před zahájením odpoledního odpočinku.

Témata:  spánek vědci lékaři

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy