Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Je možné onemocnění poznat podle zápachu? Čím trpíte, pokud z vás okolí cítí zkažená jablka?

Nemoc, bolest, ilustrační foto
Nemoc, bolest, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Každý člověk se může chlubit vlastním odorem. Zápach našeho těla se řídí podle věku, stravy, pohlaví, ale i zdravotního stavu. Je známo, že staří lidé "voní" jinak než mladí, spolehlivě tak jen za použití nosu zjistíte, kdo už nemá příliš energie a kdo naopak životem stále hýří. Ale co taková cukrovka? I ta má svůj specifický zápach.

"Některé nemoci způsobují, že naše tělo, ať už potem nebo slinami, vyplavuje konkrétní látky, které způsobí charakteristický zápach pro to onemocnění. Lišit se může i místo výskytu tělních tekutin," uvedl experimentální psycholog Mats Olsson ze Švédska. Obecně platí, že nemocný člověk mnohem silněji zapáchá.

U několik nemocí bylo popsáno, jakým pachem se prokazují. Například lidi trpící cukrovkou prý následuje zápach zkažených jablek kvůli koncetrací acetonu, který z těla vychází společně s dechem. Pokud projdete kolem lidí se žlutou zimnicí, možná si představíte řeznictví. Ne všechny nemoci však smrdí nevábně, například ti s tyfem prý připomínají čertvě upečené pečivo, a lidé trpící žlázovitým onemocněním mají dokonce parfém připomínající uvařené pivo.

"Často jezdím věřejnou hromadnou dopravou a téměř každodenně se setkávám s nějakým silným zápachem," uvedl chemik George Preti, který se pachům věnuje už skoro 30 let. Jeho nos je výjimečně vytrénovaný a dokáže bez problémů rozeznat sebemenší změny. Podle Olssona mají nemoci charakteristický zápach kvůli evoluce, takto člověk jednoduše pozná ty jedince, se kterým by možná nechtěli reprodukovat potomstvo.

Olsson však tvrdí, že nepříliš vábný zápach je i důkazem toho, že se zdravé tělo brání proti případnému onemocnění. Pokud nám jiní lidé kvůli své nemoci "smrdí", pak to znamená, že naše tělo vědomně bojuje s tím, abychom se stejnou chorobou nenakazili sami. "Některé zápachy jsou pro nás nechutné, protože se nás tělo snaží udržet zdravé," tvrdí psycholog.

Z moči se běžně získají informace o našem zdravotním stavu, málokdo však má možnost naši moč skutečně cítit. Lidé proto nejčastěji zkoumají pot nebo zápach z úst, aby určili, zda jednají s nemocným jedincem či ne. Dech je však těžko zachytitelný a vědci proto nemohou určit jeho přesné složení, aby zjistili, jakými látkami se většinou liší nemocný od zdravého.

Témata:  lidé nemoc zdraví

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 12:34

USA o útoku na Izrael údajně věděly několik dní dopředu

Administrativa amerického prezidenta Joea Bidena v neděli kategoricky odmítla tvrzení tureckých, jordánských a iráckých představitelů, podle nichž Írán 72 hodin před masivním dronovým a raketovým útokem na Izrael varoval Spojené státy.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy