Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vědci zaznamenali údajně nejdéle trvající duhu, vidět byla téměř devět hodin +VIDEO

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Radek Sycha, EuroZprávy.cz

Tchaj-Pej - Duha většinou mívá krátkého trvání. Tchajwanští vědci však na nebi severně od metropole Tchaj-pej minulý týden zaznamenali duhu, která se objevila tři minuty před sedmou hodinou ranní a zmizela až těsně před čtvrtou odpoledne. .

Duha vydržela osm hodin a 58 minut. Profesor Čchou Kchun-Hsuan z katedry atmosférických věd Univerzity čínské kultury řekl, že studenti a akademici byli na zdokumentování unikátního jevu připraveni, protože už o týden dříve tam byla k vidění několikahodinová duha.

"Vzhledem k 10.000 fotografiím pořízeným jen v rámci naší katedry a mnoha dalším od ostatních lidí na kampusu a místních obyvatel jsme, pevně věřím, schopni Guinnessu sekundu po sekundě dokázat, že tato duha trvala devět hodin," vysvětlil Čchou.

V takovém případě by Tchaj-wan zcela zastínil dosavadní rekord z britského hrabství Yorkshire z března roku 1994, kde byla duha vidět od devíti ráno do tří odpoledne.

Podle webu Guinnessu jsou duhy běžně viditelné jen mnohem méně než hodinu. BBC uvádí, že v čase rekordně stabilní duhy panovalo na Tchaj-wanu slunečné počasí s relativně slabým větrem, unikátnímu jevu pak dále nahrávala vysoká vlhkost vzduchu, způsobená momentálně probíhajícím severovýchodním monzunem.

Témata:  duha Tchaj-Wan počasí

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:41

Polák předával informace do Ruska, mohly vést k atentátu na Zelenského

V Polsku došlo ve středu k zadržení občana podezřelého z toho, že ruské tajné službě poskytoval citlivé informace, které by potenciálně mohly vést k atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. O případu informovala polská televize TVN24.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy