reklama

Téměř každý si občas v duchu povídá sám se sebou, nebo aspoň myslí na úplné nesmysly, které by v životě neřekl nahlas. Teď si představte, že již brzy budou moci vědci vaše myšlenky odposlouchávat.

Když slyšíte někoho mluvit, tak zvukové vlny aktivují specifické neurony, které umožňuji vašemu mozku převést tyto vlny na slova. Vědci se tímto inspirovali a vytvořili algoritmus, který dělá to samé, akorát ne se zvukovými vlnami, ale s mozkovou činností.

Vědci z Kalifornské univerzity si pozvali několik lidí na jednoduchý test. Účastníci nejprve museli přečíst nahlas krátký text a následně ho četli znovu, tentokrát ale jen ve své hlavě.

Zatímco četli text nahlas, vědci sestavili pro každého dekodér, který mapoval neurony reagující na různé aspekty řeči. Poté, co zjistili, jaké mozkové struktury se vztahují k jednotlivým slovům, zkusili změřit mozkovou aktivitu při tichém čtení.

Zjistili, že jsou schopni přeložit několik slov, kteří si dobrovolníci řekli ve své hlavě, když text četli.

„Pokud pochopíme převod tiché řeči ještě trochu lépe, budeme moci vytvořit lepší převodník, který může pomoc ochrnutým nebo němým lidem," řekl Brian Pasley z Kalifornské univerzity.