Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Špatně se vám usíná? Ovlivňovat vás mohou věci, o kterých ani netušíte

Spánek
Spánek
Foto: Pixabay

Pokud se vám stává, že před usnutím ležíte v posteli, koukáte do stropu a nemůžete zabrat, nemusí to být jen tím, že nejste unavení. Podle vědců za to může váš mobilní telefon a sociální síť Facebook. A to ne díky svým funkcím, ale barvě.

Americká studie totiž zjistila, že delší čas strávený pohledem na displej mobilu, zvláště pak v době, kdy je čas jít spát, je spojen s narušením spánkových vzorců. To mimo jiné znamená, že trvá déle, než se dotyčnému podaří usnout.

"Čím více času strávíte zíráním na displej, tím horší je kvalita spánku," upozornil podle serveru The Guardian Gregory Marcus, který se spolupodílel na výzkumu, který provedla Kalifornská univerzita v San Francisku. Tato studie potvrzuje, že elektronická zařízení mohou stát v cestě našemu usínání.

"Myslím, že teď už existuje dost údajů, které dokazují, že používat tato elektronická zařízení v noci je problém," řekl britský odborník na spánkovou vědu Simon Archer. "Spousta těchto zařízení vyzařuje dost modrého světla, které je obzvláště problematické, protože potlačuje hormon melatonin," dodal.

"Hladina melatoninu začíná stoupat několik hodin před příchodem spánku a je vlastně signálem vašemu tělu, aby se připravilo na spánek," upřesnil.  Modré světlo má ale na mozek takový účinek, který odpovídá varovnému signálu. Svou roli tudíž může sehrávat i přílišné zahlcení mozku obsahem sociálních sítí, internetových stránek či e-mailů.

A právě Facebook jakožto nejrozšířenější sociální síť je celý modrý, či přesněji modrobílý. Po brouzdání na něm se tak může velmi často stát, že nebudete moci usnout. Bohužel, na rozdíl od mnoha jiných webových aplikací a stránek nepodporuje režim nočního světla, tedy potlačení modré barvy. Pokud to ale dokáže váš telefon plošně, rozhodně tuto funkci před spaním nepodceňujte.

Témata:  lidé vědci sociální sítě spánek

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy