Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Mluvíte sami pro sebe? Jde o závažný příznak, ostatní vám ale mohou závidět

Lidé
Lidé
Foto: Havas PR Prague

Samomluva je pro řadu lidí nepředstavitelná a zní pro ně jako nemoc, jiní si ale rádi povídají sami se sebou, pokud nemají nikoho po ruce nebo se cítí osamělí. Proč se tak děje a jak často to lidé dělají už zmapováno bylo, poslední výzkum ale ukázal překvapivou věc. Lidé, kteří hovoří sami k sobě, jsou inteligentnější než ostatní.

Ve sprše, na dálnici v autě, při běhu parkem...řada lidí zažila, že si v takovýchto situacích povídala sama pro sebe, ať už nahlas, nebo jenom v duchu. Zkrátka a dobře trpí samomluvou. Jsou ale schizofrenici?

Podle odborníků vůbec ne. Čtvrtinu času dokonce lidé stráví tím, že v duchu promlouvají sami k sobě. Nahlas si ale také spousta lidí povídá a psychologové rozhodně nejsou proti. Ostatně už malé děti si švitoří celé dny jen pro sebe, reflektují tak podněty z okolí. Dospělí vedou stejné monology, čímž si formulují své myšlenky.

Samomluva není nebezpečná a v „rozumném" rozsahu nemůže škodit zdraví ani nedělá z lidí blázny. Naopak si tím lidé v hlavě třídí myšlenky, připraví se tak například na rozhodující poradu, nepříjemný pohovor a podobně. Nejčastěji si přitom povídají lidé, kteří žijí sami, bez partnera a rodiny.

Studie, na níž se podíleli vědci z University ve Wisconsinu, ale ukázala další zajímavý faktor. Samomluva pomáhá mozku pracovat lépe. Díky ní totiž umí mozek fungovat efektivněji a lépe identifikovat objekty. Pomáhá také zapojovat paměťová centra našeho mozku.

Jednoduše se tak dá říct, že lidé, kteří mluví sami se sebou, jsou inteligentnější než ti, co to nedělají. Samomluva jim totiž pomáhá lépe třídit myšlenky, efektivněji uvažovat, plánovat, a uklidit si pověstný nepořádek v hlavě.

Témata:  vědci lidé

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy