Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nejtajemnější stvoření planety: Tyto tvory zatím skoro nikdo neviděl, jsou přitom velcí jako panelák

Moře
Moře
Foto: Pixabay

Krakatice obrovská je jeden z nejtajemnějších a největších živočichů na světě. Spatřit ji živou se však zatím téměř nikomu nepovedlo a už vůbec ne v jejím přirozeném prostředí. O jejich existenci víme hlavně z mrtvých těl vyplavených na pobřeží, a některá dosahují úctyhodné délky.

Zátoka Toyama Bay poblíž japonských břehů připravila potápěčům unikátní podívanou. V tamních vodách se jen pár metrů pod hladinou objevila obří krakatice a na místě se zdržela několik hodin. Toho okamžitě využil místní obchodník Akinobu Kimura, který se potopil za ní.

"Chobotnice nebyla zraněná, vypadala velmi živě. Snažila se dokonce omotat chapadla kolem mě. Vyprovodil jsem jí do vzdálenosti několika set metrů, a pak odplula do hlubokého oceánu. Moje zvědavost byla větší než strach, musel jsem za ní skočit do vody," řekl majitel obchodu s potápěčským vybavením stanici CNN.

I takto vypadá jedno ze vzácných setkání s krakaticí. Hovořit o něm ale může jen pár lidí na světě. Poprvé se vědcům a potápěčům podařilo nafilmovat živou krakatici v lednu roku 2013. Nedaleko japonského souostroví Ogasawara objevili odborníci třímetrového hlavonožce v hloubce 630 metrů a sledovali jej po dobu dvaceti minut až do hloubky 900 metrů. Poté tvor zmizel.

Samotné vystopování hlavonožce bylo tehdy výsledkem dlouhodobých příprav. Posádka ponorky složená ze zoologa, kameramana a pilota ponorky uskutečnila asi stovku podmořských misí a ve stísněných prostorách plavidla strávila více než 400 hodin. Živočicha ale nakonec nalezla a vůbec poprvé tak přinesla záběry krakatice v jejím přirozeném prostředí.

I přes úctyhodné záběry je krakatice z Toyama Bay v porovnání se svými soukmenovci poměrně malá. Podle záběrů se délka odhaduje na necelé čtyři metry a zřejmě se jedná o mládě. Dospělé krakatice dosahují délky 13 až 18 metrů, živé je však ještě nikdy nikdo nespatřil, žijí totiž v nejhlubších vodách oceánů.

Témata:  zvířata krakatice moře

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 8:45

Ukrajina má právo útočit na cíle v Rusku, prohlásil Stoltenberg

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg prohlásil po zasedání Rady NATO-Ukrajina v Bruselu, že Ukrajina má v rámci sebeobrany právo útočit na legitimní vojenské cíle i mimo své území.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy