reklama

Když archeologové dostali od faráře Dennise O'Neilla z Illinois ulomenou pánevní kost, nejspíš netušili, jakého objevu tím mohou dosáhnout. Po rozsáhlých testech rozpadu radioaktivního uhlíku totiž vědci z Oxfordu zjistili, že kost pochází z poloviny 4 století našeho letopočtu.

To je mimo jiné období, kdy žil i světec známý jako svatý Mikuláš. Ten byl poté použit jako předloha pro postavy, které v západním světě nosí dětem vánoční dárky. U nás se Mikuláš také nosí dárky, především sladkosti, ale děje se tak před Vánocemi.

Pokud by se skutečně potvrdilo, že jde o ostatek svatého Mikuláše, jednalo by se o jeden z největších objevů 21. století. "Většina pozůstatků, které tu zkoumáme, je z pozdějšího období. V tuto chvíli nemůžeme říci nic jistě, ale je možné, že máme před sebou ostatky samotného svatého Mikuláše," prozradil spoluautor výzkumu profesor Tom Higham.

Svatý Mikuláš je jedním z nejuctívanějších křesťanských světců. Historikové věří, že žil v oblasti kolem historického městečka Myra na území dnešního Turecka. Podle legendy byl bohatým člověkem, který byl ve svém okolí známý pro svou štědrost a velkorysost. Možná i proto se stal předlohou pro postavy, které jsou k nám štědré v období Vánoc.

Většina jeho pozůstalostí leží v bazilice v Bari, a to už od roku 1087. Jsou pohřbeny v kryptě pod mramorovým oltářem, avšak některé jeho ostatky se dostaly do kostelů a chrámů po celém světě.

Má se za to, že velká část kosterní pozůstalosti leží kdesi v Benátkách. Právě tam by se výzkumníci chtěli vydat. "Výsledky, kterých jsme dosáhli, nás nabádají, abychom nasměrovali svoje úsilí k Benátkám a Bari. Chtěli bychom námi prozkoumanou kost porovnat s ostatními ostatky, abychom porovnali DNA," řekl pro Daily Mail doktor Georges Kazan, který se také podílel na výzkumu.

Se stoprocentními důkazy, které by potvrdily, že se skutečně jedná o svatého Mikuláše, to ale bude horší. "Věda v současné době nedokáže s jistotou potvrdit totožnost. Dokáže ji pouze stoprocentně vyvrátit," vysvětlil Higham.

Nový nález archeologů přidal další otazník do hádanky, kde všude mohou ostatky svatého Mikuláše ležet. V říjnu oznámili turečtí archeologové nález ruin, kde by mohl být světec pohřben, což by dávalo smysl, jelikož se prokazatelně svatý Mikuláš na území Turecka pohyboval.

I tak se však mnozí domnívají, že místem, kde by se mělo hledat, jsou italská města Benátky a Bari. Turci naproti tomu oponují, že ostatky, které byly z Turecka do Itálie koncem 11. století převezeny, patří neznámému knězi.