Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jen pro otrlé povahy: Některé nemoci nahánějí hrůzu i zkušeným lékařům

lékaři
lékaři
Foto: Pixabay

Masožraví červi, vzácné nádory, parazit, který rozežírá mozek. Jen krátký výčet ze seznamu bizarních a exotických chorob, s nimiž nemocní a jejich lékaři na světě bojují. Podívejte se, co je možné a zda podobnou chorobou náhodou netrpíte také.

Parazit, který požírá mozek

Onemocnění amébová meningoencefalitida je vzácné, ovšem nesmírně nebezpečné. Způsobuje ho vodní parazit, jenž napadá centrální nervový systém a doslova požírá mozek. Úmrtnost při nákaze je přes 98 procent. Chorobu způsobuje parazit Naegleria fowleri. K infekci dochází, když kontaminovaná voda pronikne nosem do těla. Prvok se přes sliznici dostává podél čichového nervu do mozku, kde se živí neurony a napadá nervový systém oběti. Pacient zprvu trpí horečkou, nevolností, zvracením, ztuhnutím šíje a bolestí hlavy. Oběti umírají během pěti až sedmi dnů. Z člověka na člověka se nákaza nešíří. Nemocí se lidé často nakazí při plavání v teplé vodě, například ve veřejných nechlorovaných bazénech.

Za depresi mohly džíny

Případ pacientky z Kalifornie fascinoval neurology na celém světě. Vše, čeho se 22letá žena dotkla, u ní vyvolávalo naprosto neuvěřitelné psychické reakce. Hledala mobil v kabelce a pro ni osobně to bylo jako emocionální jízda na horské dráze. Oblékala si džíny a trpěla depresí. Žena onemocněla extrémní formou synestesie. Tak se nazývá onemocnění, kdy některá ze složek imunitního systému reaguje na vlastní struktury organismu, které tím zpravidla poškozuje.

Živá socha

Britka Seanie Namock (17) trpěla chorobou, která se v latině nazývá fibrodysplasia ossificans progressiva. Známější je název nemoc zkamenělých lidí. Je to vzácné genetické onemocnění pojivové tkáně, kdy se chrupavka či vazivo mění na kost. Celosvětově existuje přes 700 potvrzených případů, nemoc zasahuje zhruba jednoho ze dvou milionů lidí.

Nádor inzulinom

Vzácný nádor, který vychází z buněk slinivky břišní. Nemusí být vždy zhoubný, ale i nezhoubný inzulinom ohrožuje nemocné na životě. Drtivá většina inzulinomů se sice vyskytuje ve slinivce břišní, výjimečně se však mohou vyskytovat i jinde v těle. Příčina vzniku tohoto nádoru není jasná. Nádor se projevuje nadměrnou tvorbou inzulinu, který způsobí příliš velký pokles krevního cukru, tj. hypoglykémii. K jejím projevům patří pocení, bušení srdce, třes rukou, v těžších případech poruchy vědomí, zmatenost, agresivita, křeče a někdy i úplná ztráta vědomí a smrt. Většina příznaků je důsledkem nedostatečného přísunu cukru do mozku. Dlouhodobější nadprodukce inzulinu může vést i k nárůstu váhy.

Masožraví červi

Zvuky připomínající škrábání, silné bolesti v obličeji a tekutina, která vytékala z ucha začaly trápit Britku Rochelle Harrisovou po návratu z dovolené, kterou strávila v Peru. Příčinou jejích obtíží byli masožraví červi, kteří jí vykousali přibližně 12 mm velkou dírku do zvukovodu. Lékaři museli ženě provést drobnou operaci, aby jí červy dostali z ucha.

Porucha identity

Po zbytek života být upoután na invalidní vozík, to je od dětství nejtajnější přání Chloe Jennings-Whitové. Trpí poruchou tělesné integrity, zkráceně BIID (body integrity identity disorder).

Cutis laxa

Mladá dívka, která v šestnácti letech vypadá jako stařena. Zara Hartshorn trpí onemocněním, které se nazývá cutis laxa. Je to porucha kůže, která ztrácí svou elasticitu a tvoří chabé řasy. Chorobou trpí asi dva tisíce lidí na celém světě. Onemocnění se léčí jen díky dokonalé plastické chirurgii, kdy dívka musí podstoupit celkový lifting obličeje.

Syndrom nočního přejídání

Jíte jen v noci? Jste buď nemocní a trpíte syndromem NES (Night Eating Syndrome), nebo jste jen rozežraní. Noční nájezdy na ledničku jsou nemoc, pokud v této době zkonzumujete nejméně čtvrtinu celkového denního množství kalorií, k večernímu či nočnímu příjmu potravy se probouzíte alespoň třikrát týdně, špatně usínáte a během dne nemůžete nic jíst.

Syndrom selekce jídla

Pokud nejíte nic jiného než jedno jídlo, můžete trpět stejně jako 17letá Stacey Irvinová, 33letá Claire Simmonsová či 18letý Georgi Readman poruchou selekce potravy. Jeden nejí roky nic jiného, než nic jiného než drůbeží nugety, další do sebe nedostane nic jiného než pizzu s rajčaty a sýrem a třetí jen instatní nudlovou polévku.

Afázie (afasie)

Patří mezi nejvážnější a nejkomplikovanější narušení komunikačních schopností. Je to porucha již vybudované řeči, která vzniká následkem poškození mozku při cévní mozkové příhodě, traumatu, nádoru, zánětlivých onemocněních a podobně. Existuje několik typů afázií, jejich příznaky jsou odlišné, záleží na místě a rozsahu poškození mozku. Žádné dvě osoby s afázií nemají identické potíže a neexistuje tedy ani univerzální postup v terapii.

Témata:  zdraví nemoc lidé lékaři

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 21:49

Rusko se snaží dobýt město Časiv Jar s až 25 000 vojáky

Ruské síly se snaží dobýt město Časiv Jar na východě Ukrajiny s 20.000 až 25.000 vojáky. Oznámila to v pondělí ukrajinská armáda, podle které je situace v oblasti složitá. Informuje o tom agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy