Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Závisí spokojený vztah na vzhledu? Podle vědců ano,. Ale ne tak, jak si myslíte

Láska, intimnosti, vztahy
Láska, intimnosti, vztahy
Foto: Pixabay

Záleží ve vztahu na vzhledu? Vědci tvrdí, že ano – ale zřejmě ne tak, jak si myslíte. Studie provedená na 223 nově sezdaných párech u ZSA ukázala, že ženy jsou ve skutečnosti spokojenější s méně atraktivními partnery.

Studie která se zabývala heterosexuálními páry, které byly oddány před méně než čtyřmi měsíci, zkoumala vztah mezi ženou, atraktivitou jejího partnera a jejich motivací k tomu držet dietu.

Jako součást této studie byla pořízena fotografie každého účastníka a zároveň byla zhodnocena jejich „atraktivita“. To měli za úkol „hodnotitelé". Lidé zapojení do studie byli také požádáni, aby vyplnili dotazník, který měřil jejich motivaci k dietě.

Výsledky studie, které byly publikovány v magazínu Body Image, ukázaly, že u žen, které byly provdány za muže obecně považované za atraktivní, existuje větší pravděpodobnost, že si budou všímat nedokonalostí svého těla a že budou chtít držet dietu. 

Doktorka Tania Reynoldsová, která studii vedla, k tomu řekla: „Výzkum naznačuje, že v poruchách stravování u žen mohou hrát roli sociální faktory. Mohlo by být užitečné identifikovat ty ženy, u kterých hrozí výskyt extrémnější touhy po ztrátě hmotnosti, která souvisí s jinými formami psychické zátěže, jako je deprese, úzkost, zneužívání návykových látek a nespokojenosti se životem.“

Těmto ženám je podle ní potřeba pomoci. Jednou z cest může být to, že je jejich partner podpoří a řekne jim: „Jsi krásná. Miluji tě s jakoukoliv váhou nebo typem těla.“ Nebo by se muži měli zachovat jako romantičtí partneři a zdůraznit silné stránky ženy. „Opravdu si tě vážím, protože jsi laskavá, chytrá a jsi pro mě oporou,“ uvádí Reynoldsová konkrétní případ.

Podobné problémy se u mužů vůbec nevyskytovaly. „Naproti tomu motivace diety mužů nebyla významně spojena s jejich přitažlivostí a atraktivitou jejich partnerů,“ dodávají vědci.

Jinými slovy: méně atraktivní ženy s atraktivnějšími partnery vykazují vyšší motivaci pro dietu, méně atraktivní ženy s méně atraktivními partnery naopak projevují nižší motivaci, ale zároveň také větší spokojenost. 

Témata:  muži ženy vztahy Láska, intimnosti

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 13:13

Zimní počasí v Česku: Od dopoledne sněží, ústav aktualizoval výstrahy

Do českých hor i nížin se vrátila zima, ve vyšších polohách už od dopoledne sněží. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v pátek upřesnil výstrahu před novou sněhovou pokrývkou a mrazem ve vegetačním období. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy