Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Závisí spokojený vztah na vzhledu? Podle vědců ano,. Ale ne tak, jak si myslíte

Láska, intimnosti, vztahy
Láska, intimnosti, vztahy
Foto: Pixabay

Záleží ve vztahu na vzhledu? Vědci tvrdí, že ano – ale zřejmě ne tak, jak si myslíte. Studie provedená na 223 nově sezdaných párech u ZSA ukázala, že ženy jsou ve skutečnosti spokojenější s méně atraktivními partnery.

Studie která se zabývala heterosexuálními páry, které byly oddány před méně než čtyřmi měsíci, zkoumala vztah mezi ženou, atraktivitou jejího partnera a jejich motivací k tomu držet dietu.

Jako součást této studie byla pořízena fotografie každého účastníka a zároveň byla zhodnocena jejich „atraktivita“. To měli za úkol „hodnotitelé". Lidé zapojení do studie byli také požádáni, aby vyplnili dotazník, který měřil jejich motivaci k dietě.

Výsledky studie, které byly publikovány v magazínu Body Image, ukázaly, že u žen, které byly provdány za muže obecně považované za atraktivní, existuje větší pravděpodobnost, že si budou všímat nedokonalostí svého těla a že budou chtít držet dietu. 

Doktorka Tania Reynoldsová, která studii vedla, k tomu řekla: „Výzkum naznačuje, že v poruchách stravování u žen mohou hrát roli sociální faktory. Mohlo by být užitečné identifikovat ty ženy, u kterých hrozí výskyt extrémnější touhy po ztrátě hmotnosti, která souvisí s jinými formami psychické zátěže, jako je deprese, úzkost, zneužívání návykových látek a nespokojenosti se životem.“

Těmto ženám je podle ní potřeba pomoci. Jednou z cest může být to, že je jejich partner podpoří a řekne jim: „Jsi krásná. Miluji tě s jakoukoliv váhou nebo typem těla.“ Nebo by se muži měli zachovat jako romantičtí partneři a zdůraznit silné stránky ženy. „Opravdu si tě vážím, protože jsi laskavá, chytrá a jsi pro mě oporou,“ uvádí Reynoldsová konkrétní případ.

Podobné problémy se u mužů vůbec nevyskytovaly. „Naproti tomu motivace diety mužů nebyla významně spojena s jejich přitažlivostí a atraktivitou jejich partnerů,“ dodávají vědci.

Jinými slovy: méně atraktivní ženy s atraktivnějšími partnery vykazují vyšší motivaci pro dietu, méně atraktivní ženy s méně atraktivními partnery naopak projevují nižší motivaci, ale zároveň také větší spokojenost. 

Témata:  muži ženy vztahy Láska, intimnosti

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy