Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Cigarety a drogy nejsou nejhorší? Člověka může zabít i samota

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixabay

Londýn - Samota a izolace od okolí má neblahé účinky jak na psychiku, tak na fyzické zdraví. Podle nedávných zjištění není odříznutí od společnosti problém jen starších lidí. Stejně ohroženi i děti a mladiství. Dopad samoty na naše tělo je přitom tak velký, jako bychom vykouřili patnáct cigaret denně. Zprávu přinesl server IFL Science.

Účinky osamělosti a izolace byly ve Velké Británii zdůrazněny poté, co komise vytvořená pozdější poslankyní parlamentu Jo Coxovou, jež byla v minulém roce zavražděna v Leedsu, vyzvala vládu, aby vynaložila více prostředků na boj s tímto problémem. Komise zveřejnila zprávu, která uvádí, že jen v samotné Velké Británii trpí osamělostí zhruba 9 milionů lidí (každý sedmá), což má pro ně hmatatelné důsledky.

Odříznutí od okolního světa vede podle očekávání jednotlivce k depresi a může být v pozdějším věku předpokladem pro pokus o sebevraždu. Nedostatek psychické stimulace také znamená, že osamělí lidé mají čtyřiašedesátiprocentní pravděpodobnost, že se u nich vyvine demence a jsou obecně vystaveni většímu riziku kognitivního poklesu.

Osamělost však neovlivňuje pouze duševní zdraví člověka, může vážným způsobem ovlivnit i to fyzické. Komisí bylo zjištěno že osamělost zvyšuje pravděpodobnost úmrtnosti o 26%. Navíc zvyšuje riziko vysokého krevního tlaku a obezity. Teprve v nedávné době se však ukázalo, že dopad nedostatku sociálních vazeb na naše zdraví se rovná tomu, jako bychom vykouřili 15 cigaret denně.

Jen před pár měsíci lékaři varovali, že osamělost může být pro zdraví člověka stejně špatná jako život s nějakou dlouhodobou závažnou chorobou, např. cukrovkou.

V důsledku to znamená, že pacienti, kteří jsou izolovaní od okolního světa, částečně navštěvují dokroty z toho důvodu, aby měli kontakt s lidmi. Tím pádem je u nich pravděpodobnější, že budou pobírat medikamenty, které nepotřebují. To ještě víc zvýší tlak na zdravotnictví, které v Británii má i tak svých starostí dost.

"Řešení osamělosti je generační výzvou, kterou lze splnit jen pokud se spojí všechny části společnosti v jednu - vlády, zaměstnavatelé, podniky, sociální organizace, rodiny, komunity i jednotlivci. Ti všichni mají svoji roli," uvádí zpráva komise. "Společnou prací dosáhneme změny."

Zpráva vyzývá vládu Velké Británie, aby vynaložila více úsili na řešení problému osamělosti, a byla publikována taky, aby přiměla dobrovolníky podílet se na snižování izolace ve všech částech společnosti, píše IFL Science.

Témata:  cigarety zdraví nemoc lidé

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy