Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hubnutí a tloustnutí: Jaký vliv má změna váhy na zdraví člověka?

hubnutí
hubnutí
Foto: Pixabay

S nadváhou byla již v minulosti opakovaně spojována různá zdravotní rizika. Server Science Daily ale nyní s odkazem na dvě studie zveřejněné v lékařském časopisu The BMJ varuje, že zdravotní riziko nepředstavuje jen nadváha v určitém bodě života člověka, ale i dlouhodobá nadváha v období od dětství do středního věku.

Tým vědců ze Spojených států se snažil sledovat vývoj tvaru těla v průběhu života člověka a zjistit, jaká je ním spojená úmrtnost. Celkem se do obou studií zapojilo 80 266 žen a 36 622 mužů. Vědci se jich ptali, jaká byla jejich hmotnost a tvar těla ve věku 5, 10, 20, 30 a 40 let.

Vědcům také poskytli svůj Index tělesné hmotnosti (BMI) ve věku 50 let a byli sledováni od 60. roku zhruba 15-16 let, aby vědci zjistili, jaký bude jejich věk dožití. Každé dva roky také vyplňovali detailní dotazníky, které zjišťovali jejich životní styl a zdravotní stav; každé čtyři roky pak uváděli informace o stravování.

Vědci následně zkoumali, zda to, jak se BMI lidí v průběhu věku mění, má nějaký vliv na jejich zdraví a věk dožití.

Výsledky odhalily, že nejdéle se dožívají lidé, kteří po celý svůj život zůstali hubení. Nejvyšší byla úmrtnost naopak u lidí, kteří byli jako děti otylí a nadváha jim zůstala, nebo se ještě zvýšila. Velký důsledek má podle vědců zejména nabrání váhy ve středním věku.

Druhá studie, která tuto následovala, tyto výsledky potvrdila. V rámci ní vědci provedli meta-analýzu 230 analýz, které zahrnovaly údaje o 3,74 milionech úmrtí 30,3 milionů pacientů. Vědci také brali v potaz další faktory, jako je kouření, které může vést k nižšímu BMI, ale zvýšené úmrtnosti.

Témata:  hubnutí obezita, hubnutí hubnutí, zdraví, nadváha

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy