Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Je něco horšího než smrt? Pacienti prozradili, v jakých situacích by radši zemřeli

Lékaři
Lékaři
Foto: Pixabay

U pacientů, kteří mají vážnou nemoc, není umírání většinou to, z čeho mají strach. Podle nového průzkumu většina pacientů radši zemřela, než prožít to, co museli.

Výzkumníci se ptali celkem 180 pacientů s vážnými nemocemi, aby popsali 10 různých stavů a porovnali to, jestli je to horší, nebo lepší než smrt. Vyhnout se smrti je často hlavním cílem lékařů a pacientů, jak ale ukázal průzkum, tahle obecná preference je v menšině.

Hodně pacientů uvažovalo nad tím, že trpět těžkou demencí je horší, než být mrtvý. Výzkumníci uvedli, že všichni pacienti, kterých se průzkum týkal, byli ve věku 60 let a více a měli vážné nemoci, včetně pokročilých forem rakoviny a srdečních selhání.

Více než polovina považuje používání dýchacího přístroje k životu, jako mnohem horší než, kdyby měli zemřít. Dále pak také uvedli, že neschopnost stát z postele, nebo neustálou pomoc přístrojů považují za stejnou, jak kdyby měli zemřít.

Studie byla zveřejněna v časopise JAMA Internal Medicine, jak informuje server Live Science.

Témata:  lékaři zdraví

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy