reklama

Podle nové studie se jednotlivci, kteří vstoupili do manželství, mohou pochlubit lepším pocitem pohody a celkovou životní spokojeností. V příspěvku publikovaném v časopise Journal of Happiness Studies vědci shromáždili údaje z dvou britských průzkumů, aby zjistili výhody manželství a manželského přátelství.

Vedoucí autoři Shawn Grover a John Helliwell z Vancouverské ekonomické školy v Kanadě pracovali například z průzkumem z let 1991 až 2009, který shromáždil údaje od 30 000 lidí a který se zabýval celkovou spokojeností se životem ve Velké Británii.

K dispozici měli také průzkum populace v letech 2011 až 2013, který osahoval údaje o 328 000 Britech. Ten oodhalil rozdíly mezi mírou spokojenosti s životem mezi ženatými a svobodnými ve všech věkových skupinách.

Po pečlivém zkoumání obou datových souborů zjistili, že manželství může výrazně zvýšit životní spokojenost, zejména pro osoby blížící se do středního věku. „Zjistili jsme, že manželství může pomoci zmírnit příčiny nespokojenosti v životě a naopak přispět k lepší životní spokojenosti. Ukázalo se také, že výhody manželství jsou pravděpodobně dlouhodobé,“ uvádí studie.

Vědci také zkoumali účinky, které může mít přátelství mezi manželi, a zjistili, že právě toto přátelství může být klíčem k opravdové dlouhodobé manželské blaženosti. „Úspěch manželství je mnohem větší u těch, kteří také považují svého manžela či manželku za svého nejlepšího přítele," dodávají autoři studie.