Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kolik kávy můžete vypít? Tělo vám to řekne samo

Káva
Káva
Foto: Pixmac

Pokud patříte k milovníkům kávy, měli byste věnovat pozornost tomu, jak vaše tělo reaguje, napsal italský deník Corriere della Sera. Citlivost na kofein je totiž velmi individuální.

Káva není jen stimulantem centrálního nervového systému, ale blokuje také receptory adenosinu, významné chemické sloučeniny podílející se i na spánku, a zároveň zvyšuje hladinu adrenalinu, dopaminu a glutamátu. Tyto reakce mohou vyvolat úzkost, nervozitu, rozrušení a dokonce výbuchy zuřivosti. Zvyšují také frekvenci srdečního tepu. Proto by se všichni, kdo trpí srdečními chorobami, měli kávy vyvarovat.

Není nic lepšího než šálek kávy, abychom během několika okamžiků odstranili únavu. Ale tento účinek rychle mizí a nastává útlum. Podle studie z roku 2012, publikované na stránkách časopisu Neuropsychopharmacology, může popíjení kávy na pracovišti snižovat produktivitu práce.

Mnozí lidé spoléhají na svůj příděl kofeinu, aby byli celý den bdělí, ale ve skutečnosti jde o takzvanou falešnou energii. Pouze jídlo může dodat organismu palivo.

Kofein je močopudný, a proto ten, kdo pravidelně popíjí kávu, je vystaven nebezpečí dehydratace organismu. Bylo rovněž prokázáno, že káva (i ta bez kofeinu) má projímavý účinek zhruba na 30 procent lidí. Proto je vhodné doplnit šálek kávy nějakým zákuskem, protože jídlo zpomaluje průchod nápoje žaludkem a trávicím traktem do močového měchýře. Lépe je také zvolit více černou kávu, jako jsou francouzské pražené kávy.

Kofein patří ke třem hlavním příčinám škubání očního víčka. Studie Newyorské univerzity ukázala, jak kofein stimuluje serotonin a noradrenalin. Tyto látky, které slouží k přenášení vzruchů, mohou zvyšovat reaktivitu svalů a nervů. V takovém případě je vhodné vynechat kávu a doplnit tekutiny. Vědci rovněž přisuzují kávě schopnost narušovat spánek, zhoršovat jeho kvalitu a zkracovat jeho dobu.

A pozitiva pití kávy? Některé studie prokázaly, že pravidelná konzumace kávy snižuje riziko vzniku deprese a sebevražedných pokusů. Konzumenti mají také nižší riziko vzniku jaterní cirhózy ("tvrdnutí" jater) a rakoviny jater. Pravidelné pití kávy vede ke snížení rizika vzniku diabetu 2. typu.

Témata:  káva zdraví

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 10:14

Zimní počasí je zpět. Na horách spadnou desítky centimetrů sněhu

Do Česka se v dalších dnech v plné síle vrátí zimní počasí. Na horách bude sněžit tak vydatně, že mohou napadnout desítky centimetrů sněhu, upozornil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). 

Zdroj: Jiří Hrubý

Další zprávy