reklama

Pluto je planeta

To už není pravda. Od roku 1800 se mluvilo o tom, že existuje devátá planeta. Objevil ji Clyde Tombaugh v roce 1930 a pojmenoval ji Pluto. Tento objekt se stal nejmenší a nejvzdálenější planetou sluneční soustavy. Ale v roce 2003 byl objeven větší objekt než je Pluto. Nová informace vyvolala diskuzi o tom, co vlastně dělá planetu planetou. Astronomové nakonec na základě velikosti a umístění v roce 2006 degradovali Pluto na trpasličí planetu. Vědci však nyní uvažují, že jej znovu prohlásí za planetu.

Diamant je nejtvrdší látka

Ani diamanty nejsou věčné. Nejtvrdší substancí je ultratvrdý krychlový nitrid boru. Od roku 2009 známe hned dvě látky tvrdší než diamant - kromě nitridu bóru je to i látka zvaná lonsdaleite. Obě tyto substance jsou v přírodě poměrně neobvyklé a nestabilní. V roce 2013 však vědci stlačili částice nitridu boritého, čímž vznikla nejtvrdší látka na světě. Ženy tak možná budou od nynějška místo diamantu v zásnubním prstenu očekávat ultratvrdý krychlový nitrid. Protože ten vydrží opravdu navždy.

Izraelští otroci postavili pyramidy

Tento mýtus údajně začal poznámkami bývalého izraelského premiéra Menachema Begina během návštěvy Egypta v roce 1977. Žádní Židé nestavěli pyramidy, protože v té době ještě Židé nebyli, tvrdí profesor z Hebrejské univerzity v Jeruzalémě. Nedávné archeologické nálezy naopak ukazují, že Egypťané si stavěli pyramidy sami. Dělníci nebyli otroci, ale rekruti z chudých rodin na severu a jihu, kteří byli velmi respektovaní. 

Přeložit kus papíru více než 7krát je matematicky nemožné

Studentka z Kalifornie Britney Gallivanová se rozhodla vyvrátit tento letitý mýtus. Koupila si obří role toaletního papíru a podařilo se jí ho složit 11krát. V roce 2012 ji překonali studenti z Massachusetts a papír složili až 13krát.

Velká čínská zeď je vidět z vesmíru

Tato fáma mezi lidmi koluje už roku 1938. Mýtus vyvrátil až první čínský kosmonaut v roce 2003, který přiznal, že stavbu z vesmíru neviděl. Pravdou je, že žádný člověkem vytvořený objekt viditelný není. Z takové výšky je možné vidět pouze světla velkoměst.

Chameleóni mění barvu kvůli prostředí

Není pravda, že změna barvy těchto živočichů je podmíněna reakcí na barvu prostředí. Na zbarvení má vliv jejich nálada, teplota, roční období, intenzita osvětlení zda chování v období pohlavní aktivity. Změna barvy je tedy spíše jedním ze způsobů komunikace než snahou o splynutí s okolím.

Různé části jazyka rozeznávají různé chutě

Představa, že jednotlivé části jazyka dokáží zmapovat jednotlivé chutě - sladkou, kyselou, slanou a hořkou, je chybná. Každý chuťový pohárek kdekoliv na celém povrchu jazyka je schopen rozpoznat všechny chutě. Jazyk podle vědců rozeznává i pátou chuť tzv. unami.

Albert Einstein propadal z matematiky

Zvěsti o tom, že nejznámější teoretický fyzik propadal z matematiky, nejsou pravdivé. Důvodem je chyba první biografie, ve které došlo k záměně známkovacího systém v Německu a ve Švýcarsku. V Německu je totiž nejlepší známka 1 a ve Švýcarsku je 6. To působilo v pozdějších letech zmatek. Einstein naopak v matematice exceloval, i když podle jeho mínění bylo sezení na hodinách ztrátou času.