Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pořizujete neustále selfie? Pak máte psychickou poruchu

Lidé v moři pořizují selfie
Lidé v moři pořizují selfie
Foto: Pixabay

Londýn - Pokud jste posedlí pořizováním selfie, patrně trpíte psychickou poruchou. Takzvaná selfitida člověka neustále nutí pořizovat své fotografie a vkládat je na sociální média.

Termín selfitida se objevil už v roce 2014, aby popsal obsesivní pořizování selfie, ale vědci ho doložili až nyní. Výzkumníci z britské Nottingham Trent University (NTU) a z indické školy managementu TSM definovali šest motivačních faktorů, s jejichž pomocí sestavili "stupnici chování při selfitidě".

K vytvoření stupnice od jedné do 100 vědci využili průzkumu, který podnikli u skupiny 200 lidí v Indii. Indie byla zvolena proto, že má nejvyšší počet uživatelů facebooku a také nejvyšší počet úmrtí při snaze pořídit si selfie na nebezpečném místě.

"Před několika lety se v médiích objevovaly články, které tvrdily, že by Americký psychiatrický svaz měl selfitidu klasifikovat jako psychickou poruchu," říká doktor Mark Griffiths, profesor behaviorálních závislostí z NTU.

Ti, kdo trpí selfitidou, se podle zjištění vědců obvykle snaží posílit vlastní sebedůvěru. Usilují o získání pozornosti, chtějí si zlepšit náladu, potvrdit své místo v určité sociální skupině a být společensky konkurenceschopní.

Témata:  selfie mobily psychiatrie

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 13:58

RB OSN bude hlasovat o plné členství Palestiny v OSN

Rada bezpečnosti Organizace spojených národů (RB OSN) bude ve čtvrtek hlasovat o požadavku Palestinců o plné členství OSN. Pro agenturu AFP to potvrdilo několik nejmenovaných zdrojů z prostředí diplomacie.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy