Změna času lidem nedělá dobře. Průzkum ukázal, co způsobuje - anotační obrázek
Změna času lidem nedělá dobře. Průzkum ukázal, co způsobuje

Umírání je tragická a bolestivá fáze života, která jednou potká každého z nás. Vědci se však neustále snaží zjistit, jak lidský život prodloužit a skon odvrátit. Pomoci by jim nyní mohla nová studie, která zjistila, co se s tělem děje poté, co zemře.

Vědci už dříve zjistili, že naše tělo po smrti nezemře. Naopak se snaží dát dohromady a zregenerovat se. Výsledky tohoto výzkumu by mohou pomoci pochopit procesy, které probíhají v těle pacientů například v konečné fázi rakoviny.

Může se proto stát, že ačkoliv člověk zemře a orgány přestanou pracovat, buňky v lidském těle nikoliv. Tělo se ještě nějakou dobu snaží opravit samo sebe. Podle dosavadních zjištění jde navíc o vlastnost, kterou mají všechny živé organismy.

Nová studie, o níž informoval server The Telegraph, ale zjistila, že stejně tak jako fungují buňky v těle, ještě nějakou dobu pracuje i mozek. Tým odborníků v čele s výzkumníkem Samem Parniou zjistil, že lidský mozek zůstává čilý a aktivní i po selhání srdce.

Lidé podle vědců slyší, že o nich jejich okolí mluví a uvědomují si, že jsou mrtví, ale jejich tělo už není schopno reagovat. Mozek totiž odumírá pomaleji než srdce a vědomí stále funguje. Lékaři tento stav následně definovali jako první fázi smrti.

"Je to tak, jako když jste uvězněni ve vlastním těle. Výsledky výzkumu mohou být použity na zefektivnění kvality resuscitace a mohli by pomoci při prevenci před mozkovými poraněními při obnovování činnosti srdce," uvedl podle serveru Parnia.