Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

K Zemi míří obří lebka. Potkáme se s ní už za několik měsíců

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: NASA **www.nasa.gov**

Asteroid 2015 TB145 není na první pohled ničím výjimečný. Nevyniká názvem, složením ani dráhou letu. Pokud se na něj ale podíváme blíže, zjistíme věc minimálně zajímavou. Vypadá totiž jako obří lebka, a za několik měsíců nás mine.

Vědci asteroid poprvé zpozorovali v roce 2015 a díky jeho netradičnímu vzhledu jej nazvali Halloween. Za pojmenováním stojí nejen podobnost s lidskou lebkou, ale i fakt, že prolétal kolem naší planety 31. října.

V té době byl od Země vzdálen 486 tisíc kilometrů. A podle vědců se jej dočkáme i letos, místo října ale přiletí v listopadu.

Není třeba se ničeho obávat. Zatímco vzdálenost od naší planety před třemi lety představovala 1,3 násobek vzdálenosti Země k Měsíci, letos proletí kolem nás zhruba ve dvacetinásobné vzdálenosti.

Přesto se vědci na jeho průlet těší. I tato vzdálenost totiž poskytuje podmínky vhodné k pozorování asteroidů a jejich další studium.

Asteroid mí vyjma význačné lebky na jedné straně tvar elipsoidu, prakticky vzato ale není pořádně vidět. Odráží totiž pouze pět až šest procent slunečních paprsků. Odráží proto jen o něco více světla než uhlí.

Témata:  vesmir asteroid

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy