Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jsou hygieničtější vysoušeče rukou, nebo papírové ubrousky?

WC
WC
Foto: Pixabay

Moderní vysoušeče rukou na veřejných záchodech jsou oproti klasickému utírání papírovými ubrousky mnohem "špinavější." Podle výzkumu vědců z britského Leedsu je v jejich okolí mnohem více bakterií.

Pro svůj výzkum vědci kontaminovali lidi neškodnou bakterií lactobacillus, která je běžná právě v koupelnách a na sanitárních potřebách. Ta byla umístěna na ruce, které si člověk ledabyle umyl tak, jako by ve spěchu vyšel z toalety.

Výzkum ukázal, že bakterie, které se vyskytovaly ve vzduchu poblíž vysoušečů, musely být do vzduchu přeneseny právě z rukou.

Tým profesora Marka Wilcoxe z lékařské fakulty univerzity v Leedsu, ve své zprávě říká že ve vzduchu kolem vysokorychlostních vysoušečů, ze kterých vzduch proudí rychlostí stovek kilometrů v hodině, má v sobě až pětkrát více bakterií než ten v okolí klasických horkovzdušných vysoušečů. A dokonce 27x více, než v okolí právě papírových utěrek.

Výrobce vysokorychlostních sušičů, firma Dyson, se ale podobnému nařčení vehementně brání. Již dříve prý dokázali, že jejich sušení rukou je stejně hygienické, jako to s papírovými ubrousky.

Mluvčí navíc dodala, že za cenu jednoho ubrousku si na jejich přístroji vysuší ruce 18 lidí. Co je pravda a co reklamní kampaň lze však těžko ověřit. Vědci se však přiklánějí k názoru, že vysoušeče jsou méně hygienické, než utěrky.

Témata:  WC vědci viry a bakterie

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy