reklama

Mozková stimulace není nová technika, neurovědci experimentují s různými formami mozkové stimulace nejméně 15 let. Ale až nyní mají v ruce výsledky, že trochu elektrické nebo magnetické stimulace může něco změnit.

Stimulace se ale také rozšířila mezi kutily, kteří si tak zkouší „vylepšit" mozek. Popularita je tak velká, že vědci museli publikovat otevřený dopis, kde varovali o rizikách, které jsou spojeny se stimulací mozku.

U stimulace se snaží zacílit jednotlivé impulsy na specifické oblasti mozku. Existují výsledky, kdy to pomohlo zlepšit paměť, zvýšilo schopnost dávat pozor, nebo vylepšil matematické schopnosti, jak informuje server Science Alert.

Nemusí se ale jednat jen o mozkové schopnosti, stimulace může také zvýšit sportovní výkon a snížit pocit únavy. Vypadá to, že se jedná o velmi silnou pomůcku, ale je tu jedno velké ale.

„Mozkovou stimulaci bych srovnal k tomu, kdybyste byli operováni brokovnicí, namísto skalpelu," řekl Michael Weisend, neurolog ze státní výzkumné instituce. Tahle věda je stále v plenkách a není bezpečné s tím experimentovat, pokud nevíte, co děláte.

Můžou se změnit mozkové oblasti, které měly být nedotknuté. Může se tak posílit jedna schopnost mozku, ale zároveň obětujete druhou. Další otázkou je také, kdo by měl k podobným nástrojům mít přístup. Vypadá to jako futuristický nápad, ale už to není jen sci-fi koncept, první změny v mozku byly dokázány.