reklama

Biolog James McConnell z univerzity v Michiganu se zaměřil na chování ploštěnců, bezobratlých tvorů připomínajících červy. Potvrdil například, že mají výjimečné regenerační schopnosti, které by jim mohli lidé jen závidět.

Ploštěnci si umějí nechat dorůst celou řadu orgánů a dokonce i hlavu. McConnell proto zkoušel, z jak malých kousků se tvorové dokáží zregenerovat, a zjistil, že ploštěnci dorostou do plné velikosti, i když je rozkrájíte na 279 kusů. Není bez zajímavosti, že ploštěnec měří zhruba jeden centimetr.

Biolog ale zašel ve svých výzkumech ještě dál a zjišťoval, jestli se u ploštěnců přenáší pamět. Naučil proto jednoho z nich reagovat na elektrošoky a světlo. Následně nechal vycvičeného ploštěnce sežrat jiným a zjistil, že kanibal reaguje na podněty stejně, jako ten, který skončil v jeho "žaludku". A to i přesto, že ploštěnec-kanibal dříve s těmito podněty do styku nepřišel.

Bohužel se tento pokus zatím nepovedlo zopakovat. Metody, které McConnell použil, jsou nesmírně složité, a ostatní vědecké týmy jdoucí v jeho stopách zatím selhaly. Vyvstávají proto pochybnosti, zda vědec neudělal nějakou chybu či zda nešlo jen o šťastnou náhodu.

Biolog výsledky svého bádání publikoval na stránkách Americké psychologické asociace apa.org.