reklama

Nejméně tři lidé už byli nakaženi „superbakterií“ způsobující kapavku, která je neléčitelná a která by se mohla rychle rozšířit prostřednictvím sexuálních styků. S odvoláním na páteční prohlášení Světové zdravotnické organizace (WHO) to uvádí server The Independent.

Odborníci varují, že formy vysoce rezistentní sexuálně přenosné choroby představují „velmi vážnou situaci“. Podle vědců z WHO bylo jen otázkou času, než se vyvine taková forma kapavky, na kterou nebudou zabírat žádné léky. „Kapavka je velmi inteligentní nákaza,“ říká lékařka WHO Teodora Wi. „Pokaždé, když jsou proti ní vytvořena nová antibiotika, vyvine si proti nim časem rezistenci.“

Světová zdravotnická organizace odhaduje, že ročně se kapavkou, která může nakazit genitálie, konečník a krk, nakazí asi 78 milionů lidí. V posledních šesti letech se také zvyšuje počet českých pacientů s kapavkou, a to ze 709 na 1527 v roce 2016. 

Nákaza, která sama o sobě v mnoha případech nemá žádné příznaky, může vést k zánětlivým onemocněním, mimoděložnímu těhotenství a neplodnosti. Infekce kapavkou také výrazně zvyšuje riziko infikování HIV. Jde patrně o důsledek oslabení a narušení povrchu sliznic, které kapavka způsobuje.

Případy rezistentní kapavky byly zaznamenány u tří lidí v Japonsku, Francii a Španělsku. „Jedná se o případy, které mohou nakazit ostatní. Nákaza může být přenášena,“ řekla Wi novinářům. „A tyto případy mohou být jen špičkou ledovce, protože systémy pro diagnostiku a hlášení neléčitelných infekcí v zemích s nižšími příjmy, kde je kapavka častější, chybí,“ uvádí.

Ve většině zemí podle lékařů existují jen jednotlivá antibiotika, která zůstávají při léčbě běžné kapavky účinná, určitá rezistence už ale byla zaznamenána v 50 zemích světa. Manica Balasegaram, ředitel organizace Global Antibiotic Research and Development Partnership, tvrdí, že situace je „vážná“ a že je „naléhavě potřeba“ přijít s novými léky.

V tuto chvíli probíhající projekty jsou ale podle něj jen omezené, přinášejí zatím jen tři potenciálně nové léky na kapavku, které jsou ale teprve ve vývoji - a tedy bez záruky, že budou v závěrečné fázi studií opravdu účinné. „Naléhavě potřebujeme využít příležitosti u již existujících léků a těch léků ve výzkumu,“ řekl novinářům. „Každá nově vyvinutá léčba by měla být přístupná každému, kdo ji potřebuje, a zároveň musíme zajistit její přiměřené používání, aby léková rezistence zpomalila tak, jak jen je to možné.“