reklama

Pro ty, kdo považují ze sexuálního hlediska více žádoucí inteligentní osobu než krásnou, se zrodil dokonce nový termín: sapiosexuál (sapiens - lat. moudrý).

Účastníci studie měli hodnotit na stupnici od jedné do pěti úroveň sexuálního vzrušení: například jim vědci položili otázku, zda je ten, kdo hovoří velmi inteligentně, sexuálně vzrušuje. Anebo: Sexuálně mě vzrušuje intelektuálně stimulující konverzace s potenciálním partnerem.

Bez podstatných rozdílů mezi muži a ženami se ukázalo, že pro každého desátého souvisí sexuální přitažlivost právě s chováním nebo konverzací, které svědčí o dobré inteligenci, ale bez přehánění. Za nejpřitažlivější považovaly tyto osoby inteligenční kvocient (IQ) pohybující se kolem 120 (průměrný IQ je asi 100), zatímco IQ 135 mnozí označovali za příliš vysoký a tedy méně přitažlivý.

Podle výzkumu je inteligence druhá nejžádanější nefyzická charakteristika osobnosti, za příjemným vystupováním a porozuměním. Je to zkrátka nová sexuální kategorie, která u sapiosexuálů znamená, že dávají přednost vztahu utužovanému spíše mozkem než fyzickým zjevem. Píše o tom italský deník La Repubblica.

"Inteligence jako schopnost uvažování a myšlení ve skutečnosti vždy hrála významnou roli v sexuální přitažlivosti, která se dnes ještě více zvyšuje, protože se změnily také způsoby seznamování," vysvětluje psycholožka a sexuoložka Roberta Rossiová z Ústavu klinické sexuologie v Římě.

Mnozí lidé používají k seznamování sociální sítě a na těchto virtuálních místech je obtížné fyzicky upoutat, protože tam jsou jen fotografie, které jsou upravovány nebo jsou dokonce roky staré. "Právě proto se na sociálních sítích určených k seznamování lidé rozhodují, zda se jim druhý líbí, na základě konverzací a svěřování. Sexuální přitažlivost hraje svou roli až ve chvíli, kdy se lidé osobně setkají," říká Rossiová.

Jak vysvětlíme tento nový trend ve společnosti, která je tak silně orientovaná na zjev a fyzickou krásu? "Obě věci se nevylučují, pokud ovšem nejde o osoby, které mají zájem jen o jednu noc. Kdo hledá trvalý vztah, chce partnera s myslícím mozkem i proto, že se fyzický zjev časem změní a krása pomine, zatímco inteligence je to, co umožňuje druhému věřit a mít jistotu," uvádí psycholožka.