Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Mluvení ze spaní: Co ho způsobuje? A co nejčastěji říkáme?

Kdo by neměl rád spánek? Víte ale, co během něj sníte?
Kdo by neměl rád spánek? Víte ale, co během něj sníte?
Foto: Pixabay

Možná jste se s tím někdy setkali a možná to dokonce děláte vy sami. Podle průzkumů mluví ze spaní asi jedno procento lidí a někdy to jsou celé věty, jindy jen několik nesrozumitelných slov. Proč k tomu ale dochází a co nejčastěji říkáme?

Většina lidí si myslí, že pokud ve spánku mluvíme, dáváme tím skutečně najevo, co si myslíme a co se nám líbí. Pravda je ale někde úplně jinde.

Spánkový odborník Michael Breus v knize The Power Of When tvrdí, že slova, která ve spánku vyslovíme, nedávají žádný smysl. Neexistují podle něj žádná data, která by prokazovala, že mluvení ze spánku prozrazuje naše nejniternější pocity.

Není proto moc šancí, že byste se tímto způsobem dozvěděli nějaká tajemství. Mluvení ze spaní podle něj jednoznačně svědčí pouze o jedné věci, o nedostatku spánku.

Na tom, že mluvíme ze spaní, se podílí i další faktory. Zejména stres, deprese, únava, alkohol či nemoci. V každém případě pokud vy nebo někdo z vašich blízkých mluví ze spaní, možná by bylo na čase zvolnit.

Vědci z Francie se ale rozhodli zajít ještě dál a zjisti, co ve spaní vlastně říkáme. Tvrdí, že mozek je aktivní i během noci, kdy třídí a uklízí všechny informace a zážitky, které jsme za den zaznamenali. 

V takových chvílích se může stát, že ze spaní křičíme, povídáme si, smějeme se nebo pláčeme. Noční mluvení ale může být i směsí více zážitků a naše povídání tak vůbec nedává smysl.

Lidé mají sklon mluvit ze spaní zejména ve chvíli, když nespí příliš tvrdě. Znamená to, že jejich mozek naplno selektuje všechny přijaté informace, které mohou aktivovat hlasivky, a proto začnou lidé mluvit aniž by o tom věděli.

Podle výsledků studie je nejčastějším slovem vysloveným během spánku nudné a nezajímavé "ne". I vědci proto tvrdí, že dělat si naděje na to, že vám někdo ze spaní prozradí svá největší tajemství, je marné.

Témata:  spánek vědci

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 11:24

Ulici už má. Teď po Putinovi v Rusku pojmenují čtvrť

Podle ruských médií se radnice v Grozném rozhodla pojmenovat čtvrť po ruském prezidentovi Vladimiru Putinovi. Tato čtvrť není úplně nová - vytvoří se oddělením a přejmenováním části stávající čtvrti, která je v současnosti nazývána po Šejchu Mansúrovi.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy