reklama

10) Piloti letadel

Na tento problém poukazuje řada lidí. Jak je možné, že letadla, jež byla unesena, mohli řídit tak nezkušení piloti, jakými byli teroristé? Jedná se spíše o domněnku expertů, neexistuje žádný hmatatelný důkaz o spiknutí, přesto se zdá podivné, aby člověk bez jakékoli praxe dokázal namířit tak mohutný stroj přesně do míst, kam zamýšlí.

9) Reakce NORAD

Zpomalená reakce Severoamerického velitelství protivzdušné obrany rovněž nahrává tomu, že byl útok na budovu Světového obchodního centra a Pentagonu povolen. Je třeba poznamenat, že pokud se jakékoli letadlo vychýlí ze své předpokládané dráhy, budou na místo povolány speciální obranné letouny. To se však toho dne nestalo.

8) Svědectví o explodujících bombách

Existuje několik svědectví lidí o tom, že Světové obchodní centrum bylo ve skutečnosti sestřeleno kontrolovaným výbuchem. Opět neexistuje jediný důkaz, i když takové tvrzení se objevilo například i mezi hasiči. Jediným srozumitelným vysvětlením tak dodnes zůstává, že v nastalé situaci panoval chaos, a tak někdo mohl slyšet výbuchy, které se vůbec nestaly.

7) Prohlášení ministra obrany

Den před osudným dnem, tedy 10. září 2001, vystoupil tehdejší ministr obrany Donald Rumsfeld s prohlášením, že v Pentagonu proběhnou škrty, aby se uvolnily miliardy dolarů na nové zbraně a vojenské operace. Ministr v onen den prohlásil, že chce "zefektivnit" práci Pentagonu. O den později se budova stala terčem jednoho z útoků.

6) Zkáza počítačových systémů

Mnohem podezřelejší než slova ministra Rumsfelda byl fakt, že se nezachovaly žádné záznamy z Pentagonu z doby útoku. Záznamy byly podle oficiálních informací zničeny. To se týká i některých dalších důležitých dokumentů, a to jak z Pentagonu, tak z Obchodního centra.

5) Záhadný let 77

Toto letadlo narazilo 11. září do budovy Pentagon. Podle dostupných informací z FBI unesl a pilotoval stroj Hani Hanjour. Jak ale potvrdil jeden letecký instruktor, který pachatele znal, Hanjour neuměl létat. Když k němu několik týdnů před tragickým záříjovým dnem Hanjour přišel, chtěl si vypůjčit malé letadélko. Instruktor však trval na tom, že mu Hanjour nejprve předvede to, že je opravdu schopen létat. To se mu však podle instruktora nepodařilo.

4) Rakety na scéně?

Šokující je v souvislosti s 11. zářím také tvrzení generála Alberta Stubblebinea. Ten prohlásil, že "může dokázat, že Pentagon nebyl zasažen letadlem". Se svojí verzí vystoupil veřejně. Podle něj bylo podezřelé, že všechny kamery kolem Pentagonu byly vypnuté, kromě jedné. Ta zachytila letadlo, jak naráží do budovy Ministerstva obrany USA. Podle zkušeného vojáka se však nejednalo o dopravní letoun, nýbrž o balistickou střelu.

3) Let 93 a bílé letadlo

Pochybnosti vzkvétají také nad osudem letadla, které nakonec jako jediné nenarazilo do žádné budovy. Předmětem konspirací se však letadlo stalo teprve poté, co ministr obrany Rumsfeld prohlásil, že letadlo bylo sestřeleno americkou armádou. Ministerstvo následně slova Rumsfelda dementovalo s tím, že "se spletl". Podle oficiální verze těsně před dopadem letadla cestující odzbrojili únosce. I tak konspirační teorie přežívá. Život jí dodává i fakt, že mezi útoky na Světové obchodní centrum a Pentagon "kroužilo kolem Washingtonu bílé letadlo". O něm se dodnes neví nic

2) Využití počítačové technologie

Někteří konspirátoři zastávají ten názor, že videa ukazující útok byla počítačově upravena. Týká se to především druhého letadla, které zasáhlo Jižní budovu WTC. Podle některých lidí, včetně bývalých zaměstnanců CIA, šlo jen o upravené video, které mělo vyvolat pocit, že do budovy skutečně narazilo letadlo. Bylo to ve skutečnosti jinak?

1) Fyzika

Tento argument souvisí s předchozím. Mnozí totiž tvrdí, že náraz letadla by neroztavil kostru budovy z ocelových nosníků. I kdyby se to v jednom případě stalo, někteří z odborníků se shodli na tom, že se to nemohlo stát dvakrát. I proto zaznívá domněnka, že pád obou budov "dvojčat" byl způsobem kontrolovanou explozí.