reklama

Vědci zjistili, že pokud kuřák užívá jednu cigaretu denně v domnění, že mu to méně škodí zdraví, tak se mýlí. Jedna cigareta denně podle výzkumu snižuje prý riziko srdeční vady nebo mrtvice zhruba o padesát procent oproti tomu, pokud by dotyčná osoba kouřila dvacet cigaret za den. Tým vědců, který za studií stojí, říká, že je mnohem lepší s kouřením přestat úplně, než jej postupně omezovat.

"Existuje přesvědčení, že omezování kouření dramaticky snižuje šance dostat jakoukoli nemoc spojenou s kouřením. Sice to může být pravda v případě rakoviny, ale ne v případě srdeční vady nebo mrtvice," napsal pro prestižní časopis British Medical Journal spoluautor výzkumu Allan Hackshaw z University College London. Vědec popsal, že posbírali data z celkem 55 zpráv pokrývajících 141 studií mezi lety 1946 až 2015. Výzkum se týkal celkem několika miliónů lidí, u kterých se zkoumal dopad kouření na zdraví.

Výzkum se zaměřil zejména na to, jaký dopad na zdraví může mít kouření jedné cigarety denně, poté pěti a dvaceti cigaret za den v porovnání s těmi, kteří nikdy nekouřili. Ačkoli se prostou matematikou dalo očekávat, že kuřáci, kteří si zapálí jednou denně, budou mít pětiprocentní šanci ohledně problému se srdcem oproti těm, kteří si zapálí dvacet cigaret za den, pravda je jiná. Riziko je daleko vyšší. "Problém s kardiovaskulárním systémem, dopady na oběhovou soustavu nebo na srdce se objevují velmi rychle," uvedl Hackshaw. "Stačí pouze málo, abyste byli vystaveni škodlivým účinkům. Proto je jedna cigareta denně daleko větším rizikem, než si většina lidí uvědomuje," varuje vědec.

U mužů byly statistky neúprosné. Kuřáci, zapalující si jedenkrát denně, mají 53% šanci trpět srdeční vadou a 64% pravděpodobnost dostat mrtvici oproti těm, kteří si dají dvacet cigaret denně. U žen jsou čísla nižší. Pokud si kuřačky dávají jednu cigaretu za den, tak mají 38% pravděpodobnost výskytu srdeční vady a 36% možnost rizika mrtvice, než jak je tomu u závislejších případů.