reklama

Cheryl Schwartzopvá, vysloužilá letuška společnosti United Airlines pro server Bussines Insider popsala, jaké jsou její tipy na přežití. Klíčové je podle ní vědět, kde se nachází nejbližší nouzový východ, kolik řad od něj je vaše sedadlo a jaká je nejlepší pozice vašeho sedadla.

Schwartzová se pokoušela odpovědět na otázku: „Když letoun havaruje a zabije všechny cestující, co konkrétně způsobí, že lidé umřou?" Schwartzová vysvětluje, že než se cestující posadí, měl by si ověřit, kolik řad od něj se nachází nejbližší nouzový východ. V nouzové situaci může dojít ke zhoršení viditelnosti, takže pokud víte, jak a kudy opustit letadlo, mohlo by to urychlit proces evakuace.

To platí pro každý let, i když si cestující myslí, že letadlo zná, protože s ním létá pravidelně. „Je jedno, jestli jste po celá desetiletí létali v boeingu 747, nejsou všechny stejné," napsala.

Schwartzová také doporučila, aby si lidé ověřili, jaká pozice je pro přiřazené sedadlo „nejpevnější“. Ti, kteří před sebou mají jiné sedadlo, mají jeho opěradlo použít jako podpěru pro hlavu. Na dalších místech je nejlepší se opřít se o své nohy a pevně se chytit za kolena. Cestující by měli mít bezpečnostní pásy pevně utažené.

Zároveň by cestující podle ní měli vědět, co v letadle mají nechat. Snažit se v nouzové situaci vytáhnout nějaký majetek z letadla může zpomalit evakuaci. Palubní zavazadlo, dokonce i to, ve kterém máte vaše cenné věci, nestojí za to, abyste kvůli němu riskovali.

„Máme 90 sekund na evakuaci 600 cestujících nebo 30 cestujících," vysvětluje Schwartzová. „Byli jsme vycvičeni, abychom věděli, jak to udělat, a tahání zavazadel do tohoto plánu nepatří.“

A nakonec řekla, že je důležité nečekat na záchranu. „Většina nehod se dá přežít," řekla Schwartzová. „Přesto i u těchto pádů, které je možné přežít, vyšetřovatelé najdou cestující bez škrábnutí, kteří stále ještě sedí v sedadlech a jsou mrtví,“ dodala.