reklama

Těžko najdeme surovinu, která by pro lidstvo důležitější, než ropa. Potřebujeme ji nejen pro výrobu paliv, ale najdeme ji i v plastech, oblečení, nebo v kosmetických výrobcích. Její zásoby ale nejsou nekonečné.

Ropa je zkrátka všude kolem nás. Většinu věcí, kterou máte právě po ruce, lidé vytvořili buď přímo z ropy, nebo za jejího pomocí. Každý ví, že ropa je potřebná pro výrobu paliv a zejména benzínu, který vzniká v rafinériích. Kde všude ale ropu ještě najdeme?

Předně je nedílnou součástí plastů. Nemáme teď na mysli jen lahve s pitím nebo plastové obaly, ale například i zubní kartáček. Jeho štětiny jsou totiž z nylonu, a ten se vyrábí jak jinak, než z ropy.

Své nezastupitelné místo má ropa i ve farmacii. Dříve se například aspirin vyráběl za pomocí vrbové kůry, z důvodu masové rozšíření tohoto léku ale musela být při výrobě nahrazena právě ropou. Tu ostatně najdeme například i ve vazelíně a kosmetických prostředcích. Pochopitelně ne ve všech, ale například většina rtěnek obsahuje minerální oleje, které se získávají právě z ropy.

U mody ještě chvíli zůstaneme. Z ropy se totiž vyrábí i parfémy, na podobném principu jako rtěnky. Ale i obvazy, kontaktní čočky a řada dalších věcí.

Samostatnou kapitolou je oblečení a obuv. Ropa je nedílným základem pro umělou hmotu zvanou polyester, a tento název vám určitě není cizí. Podívejte se, za jakého materiálu máte oblečení, které máte zrovna na sobě. Nachází se i na botách, které mají většinou gumovou podrážku. A guma? Ta je také z ropy.

Bez ropy by se neobešli ani sportovci. Fotbalové míče, hokejové puky, lyže, to vše se opět vyrábí z ropy. Setkají se s ní ale i ti, kteří sportu neholdují, ropu najdeme například i v inkoustu.

Monitor, na kterém tento článek čtete, je z plastu, tudíž také z ropy. A pokus si zrovna pochutnáváte na dobrém jídle, i k jeho vzniku přispěla ropa. Hnojiva ani pesticidy se totiž bez ní neobejdou a využívá se nejen pro výrobu hnojiv, ale pohání také zemědělské stroje a podílí se na chovu dobytka. Ostatně jak už bylo řečeno výše, obal, z něhož jste jídlo vyndali, s největší pravděpodobností také vznikl z ropy.

Na ropě jsme zkrátka závislí, její zásoby ale nejsou nevyčerpatelné. Odborníci odhadují, že její zásoba dojde v následujících padesáti letech a poté bude mít lidstvo dvě možnosti. Buď se naučí bez ní žít, nebo podnikne velkou expedici do Arktidy, kde se podle amerických vědců nachází obří ložisko ropy v celkové kvantitě zhruba 90 miliard barelů. Tím se ale problém závislosti na ropě nevyřeší, pouze odsune.

Jak ale bude vypadat náš svět ve chvíli, kdy ropa dojde? Současné zemědělství je závislé na umělých hnojivech, které je vyráběné za pomoci ropy a zemního plynu. Bez nich by planeta uživila kolem třetiny současné populace, hladomor by byl tak nevyhnutelný. Podle jedné studie se ročně spotřebuje na jídlo pro jednoho Američana až 1 500 litrů ropy. Kvůli nedostatku průmyslových hnojiv budeme muset používat hnojiva přírodní, jako je třeba dobytčí hnůj.

Zvířata se stanou cennou pracovní sílou, protože nebude dostatek ropy pro pohánění zemědělských strojů. Maso tak vymizí z našeho jídelníčku. Se zeleninou a ovocem to však taky nebude nijak slavné. Čerstvé výrobky budou nesmírně drahé a dovolí si je jen ti nejbohatší. Zbytek lidstva bude muset přežívat na práškových, uměle vyrobených potravinách.

Města budou zamořená odpadky, nebudou k dispozici auta, která ulice uklidí. Zápach a šířící se infekce bude na denním pořádku. Pro představu – New York v současnosti ročně vyprodukuje 75 milionů tun odpadu, Praha 264 tisíc tun. Nastane i problém s výrobou elektřiny, na světě je ještě spousta elektráren, které zásobují domácnosti tepelným spalováním fosilních paliv, jako je třeba uhlí. Kdo a co uhlí vytěží a doveze na požadované místo, je ale otázka.

Lidstvo bude jen krůček od celospolečenské krize. Chudoba, hlad, kriminalita a rabování budou typické pro život přeživších. Světlou stránku to ale mít bude, čistý vzduch, lokální výroba potravin a místo parkovišť a asfaltu jen zarostlá pole, zavřené továrny a svět bez civilizačního hluku - žádná auta ani letadla. Takhle můžou v lepším případě vypadat post-apokalyptické scénáře.