Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jak pomoci játrům či ledvinám? Pomůže vám detoxikace

Ovoce, ilustrační fotografie
Ovoce, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Paříž - Když nejsou ledviny a játra s to plnit svou úlohu, celkový stav organismu je narušen. Jsme unavení, pomalu trávíme, zadržujeme vodu. Tyto orgány je třeba stimulovat, aby byla zajištěna jejich správná funkce. Francouzský týdeník L´Express radí, jak na detoxikaci.

Proč je důležité pročistit své tělo před příštími svátečními hody? Co máme dělat po masopustním maratonu mastných, sladkých a slaných jídel? Detoxikační džus, detoxikační krém, detoxikační jóga, detoxikace vlasů, to vše se dnes stalo běžnou součástí života. Máme orgány, jež se podílejí na neutralizaci a odstraňování nežádoucích škodlivin, které se nahromadily v důsledku přejídání, stresu, znečištění životního prostředí, alkoholu či konzervačních látek a pesticidů nacházejících se v potravinách.

Lékař Patrick Aubé zdůrazňuje, jak je důležité, aby byly funkce organismu zajišťující jeho očistu připraveny pracovat na maximální výkon, zvláště před svátky, aby dobře hrály svou roli v organismu namáhaném nadměrným množstvím jídla a alkoholu.

Aby se organismus zbavil takového odpadu, jako je alkohol a léky, je třeba pročišťovat játra třikrát až čtyřikrát do roka. "Týden před svátky si odepřete alkohol a naopak si dopřejte vyváženou stravu," poznamenává nutriční poradkyně Ambre Motová. Těžko stravitelné potraviny, jako jsou hotová jídla, mléčné výrobky, káva a maso, nahrazujte zeleninou a ovocem.

Doktor Aubé doporučuje pojídat artyčoky, které aktivují produkci žluči játry a odvádění žluči do střev. Konzumace potravin bohatých na vlákninu, jako je ovoce, zelenina a celozrnné výrobky, umožňuje "vytapetovat" žaludek a zpomalit vstřebávání některých tuků a cukrů. Jsou vhodné i proto, že vedou k pocitu sytosti.

Důležitá je hydratace. Máta, meduňka a fenykl jsou vynikající pro přípravu střev na sváteční hody, uvádí Patrick Aubé. "Po každém vydatném jídle si vždy připravím odvar z máty. Po celý rok a zvláště o svátcích mi její digestivní vlastnosti pomáhají zbavit se nadmutí a nevolnosti," říká osmatřicetiletá Héléne.

Doktor Aubé doporučuje čaj z trubkovce, rostliny známé pro své diuretické účinky. Ambre Motová zase radí věnovat pozornost tomu, abychom neměli příliš vysoký přísun proteinů. Stačí sníst v poledne jednu porci masa a večer půl porce. Léčitelka Frédérique Cervoniová nedá dopustit na čaj z břízy pro jeho očišťující a diuretické účinky.

Témata:  zdraví potraviny život ovoce

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy