reklama

Nejnovější poznatky vědci publikovali v časopise PLoS Genetics. Podle odborníků je však zapotřebí ještě další studie pro potvrzení shodnosti a funkce nalezeného genu. Z otce na dceru se gen přenáší přes chromozom X a je nezávislý na dalších citlivých genech, kvůli kterým jsou ženy testovány.

Pokud mají ženy v rodině anamnézu rakoviny, pak jsou většinou testovány na gen BRCA, který značně zvyšuje riziko výskytu rakoviny prsu nebo vaječníku. 

Příkladem budiž slavná americká herečka Angelina Jolie, jež po své matce zdědila poškozený gen BRCA1. Lékaři odhadovali, že má 87% riziko výskytu rakoviny prsu a 50% riziko rakoviny vaječníku. Z preventivních důvodů si proto nechala odoperovat prsa a vaječníky. Podle vědců je však pravděpodobné, že některé geny, které ženy dědí a mohou způsobit rakovinu, mají i od svých otců.

Doktor Kevin Eng a jeho kolegové z Institutu prevence proti rakovině Roswella Parka vylepšili jeden podezřelý gen nazvaný MAGEC3 umístěný na chromozomu X od otců. "Teď se musíme ujistit, že máme správný gen tím, že uděláme pořadí z více rodin. V naší skupině tento objev vyvolal velkou diskuzi o tom, jak najdeme rodiny spojené chromozomem X," uvedl pro BBC profesor.

"Tento výzkum naznačuje, že některé ženy mohou mít riziko výskytu rakoviny vaječníků, a to kvůli rodině nejen matky, ale i otce. Zejména díky nově objeveným chybným genům," prozradila doktorka Catherine Pickworthová z výzkumného centra ve Velké Británii. Podle ní tak lze pomáhat ženám s rodinnou anamnézou rakoviny vaječníků a lze porozumět vývoji jejich onemocnění. "To je důležité, protože rakovina vaječníku je často diagnostikována v pozdním stadiu, kdy je mnohem těžší ji léčit," upozorňuje doktorka.