Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jurský park v Austrálii? Vědci chtějí oživit vyhynulého tvora

Spinosaurus
Spinosaurus
Foto: Nationalgeographic.com

Melbourne - Australští vědci se pokoušejí zrekonstruovat již vyhynulého vakovlka tasmánského neboli tasmánského tygra. Díky studii maximálně 12 týdnů starých zachovalých mláďat se snaží přijít na to, proč se tolik podobá dnešním psům.

Všechny mláďata vačnatců vypadají stejně: jsou holá, růžová a mají výrazné přední končetiny a čelisti, kterými se dostávali do vaku jejich matky, kde se přichytila k cecíku. Proto není divu, že se během dvousetleté historie shromažďování a katalogizace různých vzorků pro muzea některé exponáty promíchaly. 

Až nyní vědci Melbournské univerzity narazily na tento problém. Experti totiž použili mezinárodní databázi vzorků tasmánských tygrů, od katalogu kožešin až po fragmenty kostí, aby získali přístup ke všem známým zachovalým mláďatům, která se nevyvinula natolik, aby opustila matčin vak, což je zhruba stáří 12 týdnů. 

Na seznamu jich bylo celkem 13, z toho jeden byl v České republice. Dva exempláře poslané s Tasmánského muzea a galerie umění však byly buďto kunovec velký, nebo tasmánský čert. Poté, co si muzeum vyžádalo všechny vzorky, udělalo 3D digitální model pomocí CT snímků. Cílem bylo zaměřit se na bod zlomu, kdy se z jasného vačnatce stane zvíře opravdu velmi podobné psu s výraznými zadními končetinami a specifickou čelistí. 

Veškerá mláďata byla uchována v etanolu a jsou stará od 1,5 do 12 týdnů. Celý výzkum má posloužit k lepšímu pochopení genomu tasmánských tygrů. Podle vědců je možné, že by mohlo použít jiné zvířecí buňky jako kostru, kterou by pak doplnily genomem tasmánského tygra, aby se jej pokusili zrekonstruovat. Je to ještě daleko, ale znalost jeho biologie by vědcům mohla pomoci.  

Témata:  Austrálie psi vědci dinosauři

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 19:13

Tesla propustí více než 10 % zaměstnanců. Prý kvůli růstu, experti ale varují před čínskou konkurencí

Tesla hodlá celosvětově propustit více než 10 % svých zaměstnanců, uvádí agentura Reuters s odkazem na interní dokumenty společnosti.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy