Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

"Brána smrti" vydala své tajemství: Proč zemřel každý, kdo se k ní přiblížil?

Archeologie
Archeologie
Foto: Wikimedia Commons

Vědci konečně objevili důvod, proč starověké řecké místo zabilo všechny ty, kteří se k němu přiblížili příliš blízko. Nic nadpřirozeného ale znovuobjevili – na vině je totiž příroda.

Podle starých legend zemřeli všichni lidé i zvířata, kteří se přiblížili k místu nazývanému „Hádesova brána". Ta se nachází na západě Turecka v provincii Denizli. Vědci nyní zjistili, že tento příběh je pravdivý.

Vysvětlení prastaré záhady je to docela jednoduché – zabíjí tu unikající plyn. Článek zveřejněný v časopise Archaeological and Anthropological Sciences vysvětluje, že vědci zjistili, že jeskyně sedí nad prasklinou, ze které se nepřetržitě uvolňuje velké množství oxidu uhličitého.

Plyn tu uniká dodnes. Koncentrace oxidu uhličitého je obzvláště vysoká blízko u země, a proto zvířata pravděpodobně umírají, jakmile se k puklině přiblíží. Při rozptýlení škodlivého plynu hraje roli také směr větru a sluneční světlo, vysvětlují experti.

„Během noci dosahuje oxid uhličitý takové koncentrace, která by během jedné minuty snadno zabila i člověka. Předpokládá se, že tyto emise byly považovány za dech Háda a nebo dech jeho pekelného psa Kerbera, který chrání vchod do pekla,“ píší archeologové ve svém článku.

Měření podle nich potvrzují přítomnost plynu v koncentracích, které vysvětlují starodávné příběhy o zabitých býcích, beranech i ptácích během různých náboženských obřadů. Právě toto nové zjištění podle nich navíc dokazuje, že starověcí spisovatelé jako Strabo nebo Plinius popsali mystický fenomén velmi přesně a bez velkého nadsázky. „Před dvěma tisíci lety mohly pouze nadpřirozené síly vysvětlit tyto jevy z hlubin,“ dodali archeologové.

Témata:  archeologie Řecko historie

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 20:44

Stoltenberg: Vojáci NATO v Polsku vysílají signál, že Aliance bude bránit všechny své členy

Vojáci NATO v Polsku vysílají signál, že Aliance bude bránit všechny své členy. Prohlásil to v úterý na návštěvě Polska generální tajemník NATO Jens Stoltenberg.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy